You are currently viewing PR. LECT. UNIV. DR. FLORIN VÂRLAN A PRIMIT TITLUL DE DOCTOR ÎN ISTORIE

PR. LECT. UNIV. DR. FLORIN VÂRLAN A PRIMIT TITLUL DE DOCTOR ÎN ISTORIE

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a participat marți, 3 decembrie 2024, în Sala de Consiliu a Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova, ca membru al comisiei de doctorat, la susținerea publică a tezei cu titlul „Preoți militari dâmbovițeni, participanți la Primul Război Mondial”, elaborată de Părintele Florin Vârlan, Lector universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște.
Președinte al comisiei a fost Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, precum și Director al IOSUD Craiova, iar membri: Prof. univ. dr. Iosif Iulian Oncescu, conducătorul științific al lucrării, din partea Universității din Craiova, Prof. univ. dr. Giordano Altarozzi, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „G.E. Palade” din Târgu Mureș și doamna Conf. univ. dr. Valeria Soroștineanu, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
În referatul prezentat, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că tema lucrării prezintă un interes deosebit, atât pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române, prin analiza activității unui număr mare de slujitori ai Sfintelor Altare prezenți în teatrele de luptă ale Primului Război Mondial, cât și pentru istoria modernă a României, punând în lumină oameni și fapte care au marcat desfășurarea ulterioară a evenimentelor, influențând profund starea societății românești de astăzi.
Totodată, Părintele Mitropolit Nifon a afirmat că lucrarea reușește să contureze personalitatea și activitatea unor sacerdoți care au întrupat în propria existență idealul creștin al jertfei, din dragoste pentru aproapele, rămânând în conștiința Bisericii ca eroi ai neamului și apărători ai valorilor nepieritoare: iubirea de patrie și credința, aducând numeroase completări, informații noi, care lărgesc orizonturile cunoașterii istoriei locale și deschid alte căi de cercetare, utile, atât celor pasionați de istoria laică, cât și celor îndrăgostiți de cea bisericească, tema abordată având un caracter interdisciplinar.
La finalul ședinței de susținere publică a tezei de doctorat, Părintele lect. univ. dr. Florin Vârlan a primit titlul de doctor în Istorie, cu calificativul ”foarte bine”.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI