You are currently viewing ANUL NOU LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE  -2024-

ANUL NOU LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE -2024-

 

În prima zi a Noului An, luni, 1 ianuarie 2024, târgoviștenii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala istorică a orașului, cu prilejul sărbătorii Tăierii împrejur cea după Trup a Domnului și a Sf. Ier. Vasile cel Mare.

Conform rânduielii liturgice a Bisericii noastre, Înaltpreasfinția Sa a citit rugăciunea de binecuvântare pentru începutul Noului An, invocând ajutorul și ocrotirea Părintelui ceresc pentru toți fiii și fiicele din Eparhia noastră, precum și cerând darul păcii pentru întreaga noastră lume.

Mitropolitul Nifon a săvârșit, apoi, în pridvorul sfântului locaș, slujba de pomenire pentru Arhiepiscopul Vasile Costin, predecesorul său.

În cuvântul său, Înaltul Ierarh a aprofundat înțelesul timpului din perspectiva mântuirii, subliniind faptul că începutul Noului An ne îndeamnă să ne întărim credința în Cel ce stăpânește vremurile și anii și ne călăuzește, cu înțelepciune, spre mântuirea noastră, a tuturor. De aceea, trebuie să avem mereu în vedere sfințirea timpului vieții noastre, marele dar pe care ni L-a dăruit Dumnezeu, mai ales prin intermediul lucrării mântuitoare a Bisericii, pentru că, în sfântul locaș, întotdeauna, timpul se întâlnește cu veșnicia, așa cum, de altfel, s-a întâlnit în Întruparea Fiului lui Dumnezeu. Timpul ne este dat pentru a câștiga veșnicia, pentru a ne răscumpăra existența și pentru a aprofunda iubirea de Dumnezeu prin comuniunea cu aproapele, devenind, cu fidelitate, reflectări ale iubirii și ale milostivirii lui Dumnezeu, ca semne de speranță, de lumină și de bucurie pentru contemporanii noștri. Taina mântuitoare și fascinantă a credinței noastre ortodoxe este aceea că timpul este sfințit prin intermediul lucrării ecleziale sacramentale al Sfintelor Taine și Ierurgii, ce fac din el un prilej pentru zidire și înnoire.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI