You are currently viewing DUMINICA A V-A A POSTULUI MARE LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE

DUMINICA A V-A A POSTULUI MARE LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE

În duminica a V-a din Postul Mare, închinată Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, în ziua de 2 aprilie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a slujit la Catedrala din Târgoviște.

Înaltul Ierarh a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența numeroșilor credincioși din oraș care au dorit să se bucure de binecuvântarea Chiriarhului lor.

În cadrul sfintei slujbe, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Brebu, Protoieria Pucioasa, pe tânărul diacon Vasile Bogdan Oprea, absolvent al cursurilor de master din cadrul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universități „Valahia” din Târgoviște.

Mitropolitul Nifon a aprofundat, în cuvântul său, pericopa evanghelică a zilei, legată de cererea fiilor lui Zevedeu, cu privire la locurile de cinste în Împărăția lui Dumnezeu, arătând că: „întâietatea nu înseamnă puterea de a stăpâni pe alții, ci aceea de a sluji, de a dărui, de a ajuta și de a fi alături de nevoile aproapelui. De aceea, Mântuitorul transformă logica puterii în logica slujirii, pentru că cine dorește să fie cel dintâi, trebuie să fie slujitorul tuturor! Astfel, antidotul pentru boala slavei deșarte, a mândriei și a dominației asupra celorlalți se obține numai prin smerenie și prin slujirea aproapelui, iar atunci când omul își uită menirea și locul său în logica slujirii comunitare, trebuie să-și amintească că toți semenii noștri trebuie să se bucure de slujire, mai ales din partea celor aflați în diferitele demnități publice”. Înaltpreasfinția Sa a evocat, după aceea, și exemplul pilduitor de sfințenie al Cuvioasei Maria Egipteanca, „cea care a intrat în istoria spiritualității creștine universale datorită personalității sale unice și care, prin smerenie, căință și iubire puternică a dobândit cununa sfințeniei”.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI