You are currently viewing DUMINICA ORTODOXIEI LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE

DUMINICA ORTODOXIEI LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE

În Duminica Ortodoxiei, în ziua de 13 martie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala din Târgoviște. La acest moment liturgic au luat parte numeroși credincioși din oraș, dar și elevi seminariști și de liceu, care au fost împărtășiți, în număr mare, în timpul sfintei slujbe.

Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte: Pr. dr. Ionuț Ghibanu, Vicar eparhial, Pr. prof. univ. dr. Marian Vîlciu, Decanul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște și Pr. prof. dr. Marin Bugiulescu, Directorul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Târgoviște.

Înaltpreasfinția Sa a evocat, în cuvântul său, ethosul doctrinar, spiritual și misionar al Ortodoxiei, care păstrează în mod nealterat tezaurul de credință, așa cum a ajuns el la noi de la Mântuitorul, prin Sfinții Apostoli și prin urmașii lor. Mitropolitul Nifon a subliniat importanța sfintelor icoane în cultul Bisericii noastre, arătând că Întruparea Fiului lui Dumnezeu constituie fundamentul zugrăvirii lor, ele îmbogățind sfintele noastre lăcașuri, ori casele credincioșilor și fiind un potrivit mijloc, totodată, de a promova Evanghelia lui Hristos prin intermediul imaginii. De asemenea, Chiriarhul nostru a evidențiat elementele caracteristice identității spirituale a poporului nostru, plămădit de Ortodoxie, ce stă sub semnul salutar al bucuriei și al încrederii nețărmurite în Dumnezeu, după modelul salutului cu care îngerul le-a întâmpinat pe femeile mironosițe și pe apostoli în Ziua Învierii.

La finalul sfintei slujbe, s-a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei și a debutat tradiționala colectă pentru Fondul Central Misionar, prin intermediul căruia sunt susținute parohiile românești din diaspora, dar și școlile teologice și diferite alte activități social-filantropice ecleziale.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI