You are currently viewing ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI AU AVUT LOC CONFERINŢELE ADMINISTRATIVE LUNARE CU TEMA „BISERICA ȘI ȘCOALA – COLABORARE, COOPERARE ȘI COORDONARE”

ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI AU AVUT LOC CONFERINŢELE ADMINISTRATIVE LUNARE CU TEMA „BISERICA ȘI ȘCOALA – COLABORARE, COOPERARE ȘI COORDONARE”

În zilele de 1 și 2 martie 2021, a fost dezbătută, în Arhiepiscopia Târgoviștei, tema: „Biserica și Școala – colaborare, cooperare și coordonare”, prin intermediul platformei de comunicare ZOOM, în cadrul Conferințelor administrative lunare cu preoții.

Conferința a avut loc în ziua de luni, 1 martie 2021, pentru preoții de la protoieriile: Târgoviște Nord, Pucioasa și Titu, iar pentru preoții de la protoieriile: Târgoviște Sud și Găești, în ziua de marți, 2 martie 2021.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, Conferințele au fost prezidate, în prima parte, de Pc. Pr. dr. Ionuț Adrian Ghibanu, Vicar Eparhial, iar în cea de a doua parte de Înaltpreasfinția Sa. La acestea au participat Părinții Consilieri de la Centrul Eparhial, precum și protopopii celor cinci protoierii ale Eparhiei noastre.

Referatele au fost susținute de Pr. lect. univ. dr. Alexandru Arion și Pr. lect. univ. dr. Cosmin Santi, de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște. Ele au accentuat faptul că această colaborare dintre Biserică și Școală este o necesitate misionară contemporană, ce ține însă și de specificul istoric al pastorației ecleziale, pentru că, încă de la început, Biserica a sprijinit educația, înființând instituții educaționale și biblioteci.

Odată cu binecuvântarea și cu mesajul Său de încurajare și de speranță, Înaltpreasfinția Sa a evocat, în încheiere, nevoia de comunicare și de relaționare cu tinerii și cu credincioșii, chiar și prin intermediul mijloacelor de comunicare on line, acum în perioada de pandemie, deoarece Biserica trebuie să fie întotdeauna alături de credincioșii săi. Deși, nu poate înlocui niciodată relaționarea directă, prezența fizică, eclezială, și împărtășirea de harul Sfintelor Taine și Ierurgii, comunicarea on line este necesară tocmai pentru a răspunde nevoilor concrete de comunicare, mai cu seamă cu tinerii și pentru a răspunde adecvat paradigmei contemporane de  civilizație.

După aceea, au avut loc discuții referitoare la îmbunătățirea relației dintre Biserică și Școală, dintre preot și profesorul de Religie, precum și cu privire la diferite aspecte ale misiunii pastorale parohiale, iar, la finalul fiecărei conferințe, au avut loc comunicări din partea Centrului Eparhial.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI