You are currently viewing IPS MITROPOLIT NIFON A PREZIDAT LA TÂRGOVIȘTE CONFERINŢA PASTORAL-MISIONARĂ DIN PRIMA PARTE A ANULUI

IPS MITROPOLIT NIFON A PREZIDAT LA TÂRGOVIȘTE CONFERINŢA PASTORAL-MISIONARĂ DIN PRIMA PARTE A ANULUI

 

În Sala „Independența” din Târgoviște s-a desfășurat, marți, 9 iulie 2024, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, Conferința Pastoral-Misionară din prima parte a anului, ce a avut ca temă „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.

La eveniment, au luat parte, alături de preoții din Eparhie: Părintele Vicar Eparhial, Părinții Consilieri și Inspectori de la Centrul Eparhial, Protopopii celor cinci Protoierii, precum și stareții și starețele de la mânăstirile din Eparhie.

Părintele Mitropolit Nifon a evidențiat faptul că atât tema omagială, cât și cea comemorativă a fiecărui an, propuse de către Biserica noastră spre dezbatere în societate, susțin educația și formarea continuă a clericilor, oferindu-le prilejul de a medita asupra unor probleme care frământă societatea contemporană sau suscită interesul semenilor noștri. Suferința celor bolnavi, precum și îngrijirea și călăuzirea lor reprezintă, încă de la început, o prioritate pentru misiunea pastorală bisericească, pentru că ea oferă sprijin concret, dar și ajutorul harului dumnezeiesc și al rugăciunii, dăruind nădejde și putere, dimpreună cu lumina Învierii lui Hristos și învățătura Sa, a Celui ce este Vindecătorul sufletelor și al trupurilor noastre. Înaltul Ierarh a amintit de implicarea constantă și consistentă a Eparhiei noastre în sprijinirea instituțiilor medicale și sociale din județul Dâmbovița, prin intermediul preoților de la parohii, cu sprijinul comitetelor parohiale de tineret. De asemenea, a menționat și câteva dintre centrele social-filantropice care-și desfășoară activitatea pe lângă diferitele parohii din Eparhia noastră și care sunt utile și apreciate în cadrul comunității noastre locale. Chiriarhul nostru a evocat și activitatea filantropică de îngrijire a bolnavilor în Patriarhia Română, prin intermediul numeroaselor proiecte și programe derulate de instituțiile sociale bisericești, precum și cu sprijinul preoților de caritate care activează în instituțiile de stat.

Prof. univ. dr. Marian Croitoru, de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității ”Valahia” din Târgoviște, a susținut referatul principal al conferinței, iar Pr. dr. Bogdan Stana de la Parohia Răzvadul de Jos și Pr. dr. Constantin Valentin Bugiulescu, de la Parohia Voinești II, ambele parohii din cadrul Protoieriei Târgoviște Nord, au susținut celelalte două referate.

Cu acest prilej, la finalul conferinței, a avut loc un amplu dialog referitor la tema întâlnirii, au fost prezentate comunicări din partea Centrului eparhial, iar clericii au primit îndrumări cu privire la probleme curente cu care se confruntă la parohii.

 

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI