În Sala „Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești” de la Mănăstirea Stelea din Târgoviște, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a premiat miercuri, 4 decembrie 2024, participanții la Concursul școlar eparhial „Voievodul Matei Basarab – ctitor de cultură națională și de lăcașuri sfinte”, organizat de Arhiepiscopia Târgoviștei, Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, Asociația Profesorilor de Religie – filiala Dâmbovița, Societatea de Științe Istorice – filiala Dâmbovița și Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, pentru a celebra împlinirea a 370 de ani de la trecerea la cele veșnice a voievodului.
Pentru clasele a VII-a și a VIII-a, câștigătorii sunt: Anastasia Maria Yasmine Alexiu, coordonată de Pr. prof. Ioan Vasilache (Școala Gimnazială „Radu cel Mare” Găești); Ana Maria Vlădescu, coordonată de Prof. Ioana Mihaela Florea (Școala Gimnazială „Vasile Cîrlova” Târgoviște) și Livia Hălmăjan, coordonată de Prof. Cristian Dumitru (Școala Gimnazială Răcari).
Pentru clasele a IX-a și a X-a, câștigătorii sunt: Teodora Ionescu, coordonată de Pr. prof. Adrian Popa (Colegiul Național „Constantin Carabella” Târgoviște); Teodora Duțu, coordonată de Pr. prof. Marian Badea (Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” Târgoviște) și Ştefania Andreea Însurăţelu, coordonată de Pr. prof. Iulian Predica (Colegiul Național Pedagogic „Constantin Cantacuzino” din Târgoviște).
Pentru clasele a XI-a și a XII-a, câștigătorii sunt: Maria Popa, coordonată de Pr. prof. Adrian Popa (Colegiul Național „Constantin Carabella” din Târgoviște); Simona-Gabriela Idoraș, coordonată de Prof. Coca Stana (Colegiul Național „Vladimir Streinu” Găești) și Delia Ioniță, coordonată de Pr. prof. Adrian Popa (Liceul „Voievodul Mircea” Târgoviște).
La Concursul școlar eparhial au participat 300 de elevi de la școlile gimnaziale și liceele din Municipiul Târgoviște, Municipiul Moreni și orașele Pucioasa, Fieni, Titu, Răcari și Găești, sub îndrumarea profesorilor de Religie, Limba și Literatura Română, Istorie, Geografie și Educație Plastică/Artistică. Elevii au elaborat portofolii despre rolul fundamental pe care Voievodul Matei Basarab l-a avut ca protector al creștinătății ortodoxe din Balcani, urmând exemplul Sfântului Voievod Neagoe Basarab. Supranumit „cel mai mare ctitor bisericesc al neamului nostru”, sprijinitor al culturii și tiparului, dar și un adevărat mecena al artelor, Matei Basarab a reușit să realizeze în timpul domniei sale o legătură trainică între limba românească, cultura bisericească și Biserică.
Toți elevii și profesorii lor coordonatori, dar și membrii comisiei de evaluare au primit din partea Înaltpreasfinției Sale premii constând în: sume de bani, volume eparhiale, calendare bisericești pentru anul 2025 și diplome.
În cuvântul său, Părintele Mitropolit Nifon a evocat personalitatea Voievodului Matei Basarab, cel care este considerat a fi creator al celei mai naționale și mai importante epoci din istoria noastră și cel mai de seamă ctitor de lăcașuri sfinte de la noi, sprijinitor al misiunii pastorale a Ortodoxiei străbune, cu o contribuție decisivă la biruința limbii române în cult prin tipărirea de multe volume în limba noastră și prin utilizarea ei în cult, de numele său legându-se extraordinarul avânt al spiritualității și culturii noastre românești, dar și tipărirea Pravilei celei Mari de la Târgoviște (1652). De asemenea, voievodul a înființat, la Mânăstirea Stelea din Târgoviște, celebra Scholae graeca et latina (1646-1652), precursoarea învățământului universitar muntean, reușind să creeze o adevărată efervescență culturală în epocă.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI