You are currently viewing MESAJUL ÎNALTPREASFINȚITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ȘI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA DESCHIDERII NOULUI AN UNIVERSITAR UNIVERSITATEA „VALAHIA” DIN TÂRGOVIȘTE – 2 OCTOMBRIE 2023

MESAJUL ÎNALTPREASFINȚITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ȘI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA DESCHIDERII NOULUI AN UNIVERSITAR UNIVERSITATEA „VALAHIA” DIN TÂRGOVIȘTE – 2 OCTOMBRIE 2023

Cu prilejul deschiderii noului an universitar am deosebita bucurie de a împărtăși binecuvântarea, aprecierea și încurajarea mea, profesorilor și studenților ce pășesc astăzi pragul unui nou început.

Universitatea reprezintă, prin excelență, spațiul libertății și al adevărului, dar și locul aprofundării științei, al educației și al culturii, unde înțelepciunea înaintașilor este dezvoltată în mod creator pentru a susține evoluția firească a societății noastre spre mai bine, mai frumos și mai folositor.

Alături de Universitate, Biserica susține aspirațiile firești și nobile ale ființei umane, mai ales cunoașterea, ca binecuvântat dar dumnezeiesc și fundament al libertății, al dreptății și al adevărului.

Cunoașterea este darul magnific pe care Dumnezeu ni l-a oferit pentru a ne împlini propria vocație și pentru a înainta pe calea desăvârșirii, sculptând în existența noastră chipul dumnezeieștii înțelepciuni, spre luminarea istoriei și a vieților noastre.

Doresc să apreciez în mod deosebit importanța Universității „Valahia” din Târgoviște, atât pe plan local, cât și național, prin faptul că susține aspirațiile legitime de dezvoltare și de prosperitate ale comunității noastre, oferind educație de calitate și oameni bine pregătiți care să ducă mai departe valorile noastre creștine, românești și europene.

Numai prin educație, știință, cultură și spiritualitate vom putea lumina întunericul ce adesea tinde se copleșească lumea noastră și încearcă să-i răpească speranța, mai cu seamă în aceste vremuri în care neopăgânismul, ateismul, materialismul, războiul, problemele climaterice, sărăcia ori masiva migrațiune, încearcă temeliile speranței noastre.

De aceea, cu toții avem datoria de a susține educația, pentru că ea ne oferă unica șansă reală de a duce mai departe valorile civilizației noastre, fundamental creștină, ce are ca piloni principali cunoașterea, credința și înțelepciunea înaintașilor noștri, tezaurizată în spațiul culturii.

Asupra tuturor, invoc binecuvântarea Atotmilostivului Dumnezeu, pe care-L rog să dăruiască profesorilor și studenților înțelepciune, sănătate și ajutor, întru aprofundarea cunoașterii și formarea de bune și frumoase caractere!

 

† NIFON

Arhiepiscop și Mitropolit