You are currently viewing MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON, CU OCAZIA MANIFESTĂRILOR LEGATE DE ZIUA CULTURII NAŢIONALE -15 ianuarie 2021-

MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON, CU OCAZIA MANIFESTĂRILOR LEGATE DE ZIUA CULTURII NAŢIONALE -15 ianuarie 2021-

 

      Ziua Culturii Naţionale evocă, an de an, rostul fundamental al culturii pentru viața și lumea noastră, precum și amploarea și importanța deosebită a valorilor românești în Europa și în lume.
      Cultura a apărut în mod firesc în legătură cu credința, ca extensie socială a cultului, ca modalitate de trăire a vieții spirituale în cotidian și ca expresie a celor mai intime aspirații de desăvârșire. De altfel, acesta este și principalul motiv pentru care Biserica promovează, sprijină și susține cultura, dar și pentru că ea reprezintă un mod de manifestare a creativității noastre, ca dar dumnezeiesc și ca mijloc de ctitorire a unei autentice personalități umane.
      În centrul acestei sărbători se află personalitatea complexă, profund românească și creatoare a poetului, publicistului și prozatorului Mihai Eminescu, cel care, în mod fericit și autentic, și-a pus amprenta asupra culturii noastre, reușind să exprime, cu mare originalitate, esența și frumusețea ei. De asemenea, tot acum avem ocazia de a celebra activitatea tuturor acelora care au contribuit la edificarea culturii noastre românești, la promovarea și aprofundarea ei.
      Din această perspectivă, Ortodoxia românească – instituție fundamentală a neamului nostru – contribuie, cu disponibilitate și generozitate, la intensificarea activității culturale, la readucerea în prim planul contemporaneității a acelor personalități, evenimente, concepte sau instituții fundamentale ale istoriei noastre cu un mare și important rol cultural.
      Foarte mulți ierarhi, preoți și monahi, au sprijinit creativitatea umană și au fost generatori de cultură de-a lungul timpului, având conștiința că slujesc lui Dumnezeu, slujind omului, iar spațiul cultural este mediul propice de promovare al valorilor Evangheliei lui Hristos, fiindcă oferă mijloacele de aprofundare și trăire a principiilor de viață creștine.
      Nu doar astăzi, ci de fiecare dată trebuie să ne manifestăm deschiderea către lumea culturii, să o aprofundăm și să o promovăm, mai cu seamă pentru noile generații!
      Cu toții ne confruntăm cu această nouă pandemie, care a pus la grea încercare răbdarea și limitele noastre, ori chiar buna și fireasca desfășurare a vieților noastre, inclusiv pe plan cultural. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, al bunăvoinței și al solidarității, al înțelepciunii și al creativității umane suntem pe cale de a limita la maximum și apoi de a învinge definitiv această provocare a zilelor noastre. Chiar dacă multe din activitățile culturale și educaționale se desfășoară încă on line, ne bucurăm de continuitate, de faptul că putem relaționa, prin intermediul mijloacelor tehnice, și ele rod al înțelepciunii umane inspirate de Dumnezeu, și că putem să mergem înainte!
      Avem nevoie de cultură, trebuie să accentuăm rolul important al credinței în dezvoltarea și promovarea ei, dar și faptul că ea reprezintă o necesitate a vieții de zi cu zi, fără de care nu ne putem manifesta pe deplin darurile spirituale și vocația noastră.
      Să ne dăruiască Bunul Dumnezeu ajutor în promovarea valorilor credinței noastre și prin intermediul culturii, putere de a învinge provocările vremurilor noastre și unitate în manifestarea a tot ceea este bun, drept și frumos!

 

† NIFON,

ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT