You are currently viewing MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA ZILEI CULTURII NAŢIONALE  -15 ianuarie 2024-

MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA ZILEI CULTURII NAŢIONALE -15 ianuarie 2024-

 

Ziua Culturii Naționale reprezintă un prilej de a celebra tot ceea ce înaintașii noștri au creat din punct de vedere spiritual, ca ofrandă adusă lui Dumnezeu și ca expresie a credinței, a trăirii și creativității lor.

Cultura reprezintă  comoara de mare preț a înțelepciunii și a vieții umanității, moștenirea cea mai importantă pe care o transmitem din generație în generație, îmbogățind-o cu propria noastră contribuție, născută din trăirea comuniunii cu Dumnezeu și cu aproapele.

Profundă, pe deplin creștină și europeană, cultura românească este ctitorită pe fundamentele Evangheliei lui Hristos și reprezintă o minunată mărturie a vieții, a aspirațiilor și istoriei înaintașilor noștri. De la spiritualitatea monastică și până la Sf. Voievod Neagoe Basarab, de la familia Văcăreștilor și până la Eminescu, Arghezi, Nichita, Enescu, Grigorescu, Luchian sau Blaga, Eliade sau Steinhardt, totul este pătruns de măreție, inspirație și frumos, de profunzime și de fascinație, ce exprimă, cu multă pasiune, spiritualitatea neamului nostru.

Nu întâmplător Ziua Culturii Naționale este celebrată odată cu aniversarea nașterii poetului, publicistului și prozatorului Mihai Eminescu, expresia completă a spiritualității românești, cel care a rezumat cel mai bine frumusețea sufletului românesc.

În pofida dezvoltării fără precedent a tehnologiei informației și a utilizării tot mai intense a spațiului virtual, cartea rămâne în continuare cel mai important vehicul cultural al civilizației noastre. Avem nevoie de tot ceea ce știința ne oferă, de fabuloasele ei realizări, dar nu trebuie să uităm nici cartea și mai ales faptul că fără cultură ne pierdem identitatea, profunzimea și dinamismul.

Cu toții, avem datoria de a sprijini cultura, de a invita la citit, de a susține aspirațiile tinerelor generații, călăuzindu-i către întâlnirea cu fascinația cunoașterii, a înțelepciunii și a bucuriei pe care spațiul cultural îl oferă!

Tot cu acest prilej, apreciez activitatea deosebită desfășurată pe plan cultural, în comunitatea noastră locală de Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu din Târgoviște, precum și buna colaborare cu Arhiepiscopia Târgoviștei în cadrul a numeroase proiecte, de-a lungul timpului.

Tuturor, vă împărtășesc arhierești binecuvântări, dimpreună cu îndemnul de a face mereu mai mult pentru cultura românească!

 

 

† NIFON,

 

ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT