Sărbătoarea Imnului Național reprezintă o deosebită ocazie de a ne bucura de unul din cele mai importante simboluri naționale, care, alături de drapelul tricolor și de stema României ne însuflețește parcursul nostru istoric.
Acum 174 de ani, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, a fost intonat pentru prima dată Imnul național, alcătuit pe muzica marelui artist și cantor bisericesc Anton Pann (1796-1854) și pe versurile poetului Andrei Mureşanu (1816-1863).
De fiecare dată când auzim Imnul național, tresaltă în sufletele noastre glorioasele fapte de vitejie ale înaintașilor, întreaga lor străduință și luptă pentru unitatea, demnitatea și libertatea noastră, dar și amintirea jertfelor lor de secole pentru realizarea României Mari.
Cuvintele, muzica și istoria Imnului nostru național ne îndeamnă, mereu, la solidaritate, la comuniune și la a continua, cu mai multă hotărâre și putere, lupta atâtor generații de patrioți români.
Imnul național constituie o încurajare de a duce mai departe aspirațiile celor care au fost, precum și de a dărui noilor generații, întotdeauna îmbogățite de aportul nostru, valorile credinței noastre străbune, românești și ale Europei creștine.
Cu sacrele lui cuvinte în inimi, pe ritmul muzicii sale nobile, înaintăm pe drumul creștin și european al națiunii noastre, recunoscători mereu Bunului Dumnezeu pentru ajutorul pe care ni-L oferă cu deosebită generozitate.
Vă împărtăşesc tuturor binecuvântări şi urări de bine!
† NIFON,
Arhiepiscop şi Mitropolit