Hristos a înviat!
Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale a României, moment de manifestare a demnității și libertății noastre ce a contribuit decisiv la realizarea unității naționale.
Anul acesta aniversăm 147 de ani de la proclamarea Independenței țării noastre, eveniment istoric înfăptuit de Domnitorul Carol I alături de oameni politici patrioți ai acelui timp, care s-au ridicat pe deplin la înălțimea vremurilor lor.
Ortodoxia românească a fost alături de neamul românesc, așa cum a făcut-o de fiecare dată cu responsabilitate și jertfelnicie, astfel că numeroși monahi s-au înrolat voluntari, ca brancardieri și infirmieri, în Armata română, în Războiul pentru Independență, ce a consfințit pe câmpul de luptă actul proclamării neatârnării.
Preoții de la parohii s-au implicat în colecte pentru susținerea efortului de război, a văduvelor și orfanilor, ori pentru susținerea Crucii Roșii, foarte activă pe front, deși se afla la începuturile ei. Pe de altă parte, alături de ostașii noștri, numeroși preoți au mers pe front pentru a-i susține și a-i încuraja, unii dintre ei jertfindu-și viața eroic pe câmpurile de bătălie, la Grivița, Plevna, Rahova, Smârdan, ori Vidin.
Apoi, după încheierea victorioasă a războiului, Biserica noastră străbună s-a îngrijit de orfanii de război, înființând așezăminte speciale pe lângă mânăstiri, precum școli și orfelinate, dar și bolnițe pentru invalizi.
Nu întâmplător, Ziua Independenței României urmează imediat după Ziua Europei, frumos simbol al apartenenței noastre la spațiul civilizației și culturii acestui glorios continent. Totodată, peste timp, ne aduce mereu aminte de vocația noastră europeană și creștină, de valorile pe care avem datoria să le promovăm și să le apărăm, fiindcă sunt fondate pe principiile Evangheliei lui Hristos.
Români, europeni și creștini, avem datoria de a duce mai departe idealurile pentru care s-au jertfit înaintașii noștri, dar mai ales să aducem propria noastră contribuție la dezvoltarea țării noastre, ca ofrandă pentru sacrificiul înaintașilor noștri și ca dar pentru generațiile viitoare.
Mulțumim cu recunoștință Bunului Dumnezeu, rugându-L să reverse din belșug darurile Sale cele bogate asupra noastră și să ne dăruiască ajutor, pace și liniște!
La mulți ani, România!
† N I F O N
Arhiepiscop şi Mitropolit