Bucurie a vieții și dar neprețuit al Tatălui ceresc, copiii reprezintă speranța de mai bine a Bisericii și a lumii noastre, cei ce vor avea responsabilitatea mărturisirii Evangheliei lui Hristos în lumea de mâine și a înnoirii societății noastre, a aprofundării civilizației creștine prin trăirea principiilor de viață, plămădite de Biserica strămoșească, ce au dat sens și profunzime existenței înaintașilor noștri, de-a lungul timpului.
Cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului ne aplecăm mai mult asupra nevoilor și problemelor cu care se confruntă copiii noștri, încercând să ne reorientăm atenția către ei, oferindu-le, cu mai multă disponibilitate, grija, bunătatea și iubirea noastră.
Fiii și fiicele noastre au nevoie să-și cunoască tot mai bine identitatea lor religioasă și națională, mai ales pe acele personalități, evenimente și instituții care au contribuit la configurarea etosului românesc și ortodox, pentru ca ei, la rândul lor, să devină cât mai buni creștini și români, demni trăitori și contributori ai spațiului euro-atlantic. Din acest motiv, avem datoria de a le oferi pilda glorioasă a trecutului, ca fundament pentru avântul din prezent și sprijin pentru aprofundările pe care ni le rezervă viitorul.
Copiii noștri au nevoie să vadă în noi, rodind cu efervescență, principiile de viață întru Hristos, mai ales iubirea, bunătatea, dreptatea, adevărul, înțelepciunea și curajul, pentru a deveni personalități puternice, bine angajate întru slujirea țării, a credinței noastre și a valorilor comune ale Europei creștine. De aceea, vă îndemn pe toți să le oferiți mai mult timp copiilor voștri și să le dăruiți exemplul vostru de credință, pilda de solidaritate și de comuniune familială, înconjurându-i cu multă iubire, tandrețe și atenție!
Alături de Biserică, Familia și Școala reprezintă instituții fundamentale pentru stabilitatea, propășirea și durabilitatea noastră în istorie, pentru că ele își pun amprenta în mod de neșters asupra educației celor mici, iar tot ceea ce ele oferă se constituie în zestrea fundamentală cu care copiii noștri pășesc în viață.
În aceste vremuri în care războiul și-a făcut simțită prezența, după foarte multă vreme în Europa, trebuie să educăm tinerele generații în spiritul păcii, al respectului față de darul incomensurabil al vieții, al colaborării și al cooperării dintre oameni, culturi și paradigme socio-politice și economice, deoarece numai astfel vor putea avea un viitor prosper și stabil.
Solidaritatea, comuniunea și filantropia, o educație cât mai adecvată pentru nevoile concrete ale vieții, intensificarea permanentă a binelui, acumularea educațională, culturală și spirituală trebuie să constituie preocupările noastre principale în creșterea tinerelor generații!
Apreciindu-i și încurajându-i pe toți copiii noștri, asigurându-i de iubirea și de sprijinul nostru, invoc asupra lor binecuvântarea Bunului Dumnezeu, pe care-L rog să le dăruiască viață pașnică, sănătate și, din belșug, bucurie și permanent ajutor pe drumurile vieții!
Cu binecuvântări,
† NIFON
Arhiepiscop şi Mitropolit