You are currently viewing MESAJUL IPS NIFON CU OCAZIA FESTIVITĂȚII DE DESCHIDERE A OLIMPIADEI NAȚIONALE DE PEDAGOGIE-PSIHOLOGIE – Centrul Internațional de Conferințe al Universității „Valahia” din Târgoviște – 27 aprilie 2022

MESAJUL IPS NIFON CU OCAZIA FESTIVITĂȚII DE DESCHIDERE A OLIMPIADEI NAȚIONALE DE PEDAGOGIE-PSIHOLOGIE – Centrul Internațional de Conferințe al Universității „Valahia” din Târgoviște – 27 aprilie 2022

Hristos a Înviat!

 

Cu deosebită bucurie, vă transmit binecuvântarea și aprecierea mea cu prilejul deschiderii acestui important eveniment educațional, aici, în vechea capitală munteană unde a funcționat cea dintâi școală superioară de la noi, cunoscuta Schola graeca et latina.

Educația, știința și cultura sunt domenii ce manifestă căutarea umană, setea de cunoaștere și de aprofundare a rostului vieții noastre, ca ființe create după chipul lui Dumnezeu, Cel ce este nu doar iubire, ci și înțelepciune. De altfel, primele școli, alături de primele biblioteci și spitale au apărut în tinda bisericilor și a mânăstirilor noastre, iar Biserica a fost cea care a sprijinit și dezvoltat cel dintâi sistem educațional la noi, la români.

Pedagogia și psihologia sunt două domenii importante ale cunoașterii, pentru că au în vedere buna și corecta educație și învățare, dar și înțelegerea mecanismelor complexe ale sufletului uman, creat minunat de Dumnezeu.

Olimpiada este un eveniment educațional de elită, un timp de încercare și de evaluare a cunoștințelor dobândite în școală și în afara ei, în care se întrec aceia care au înțeles nevoia de cunoaștere, alergând după apa cea vie a înțelepciunii care ne aduce bucuria prezenței lui Dumnezeu, prin înțelegerea magnificei Sale creații.

Tuturor celor prezenți, căutători ai înțelepciunii și frumuseții cunoașterii, vă doresc mult succes în acest nobil demers educațional, rugându-L pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască pace, sănătate și bucurie!

 

† N I F O N,

Arhiepiscop și Mitropolit