You are currently viewing NOUL AN LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE – 2025

NOUL AN LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE – 2025

Cu prilejul sărbătorii ”Tăierii împrejur cea după Trup a Domnului”, a Sf. Ier. Vasile cel Mare și a Sf. Emilia, în cea dintâi zi a Noului An, în ziua de miercuri, 1 ianuarie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala din Târgoviște.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Nifon a invocat binecuvântarea Bunului Dumnezeu, la începutul Noului An, pentru credincioșii din eparhia noastră, iar apoi, în pridvorul sfântului locaș, a săvârșit slujba de pomenire pentru Arhiepiscopul Vasile Costin.

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța sărbătorii Tăierii împrejur cea după Trup și a punerii numelui Domnului, arătând semnificația timpului din perspectivă creștină. Astfel, a îndemnat la acordarea cuvenitei importanțe timpului, ca neprețuit dar al lui Dumnezeu, alături de cel al vieții, fiindcă el se constituie într-un minunat prilej, de fiecare dată, de a ne reaminti de felul în care trebuie să ne raportăm la Dumnezeu-Izvorul vieții, dar și la semeni și la propria noastră existență. Timpul ne este dat pentru a ne ridica la Dumnezeu, iar timpul liturgic ne face contemporani cu evenimentele din viața Mântuitorului, deoarece rememorează și actualizează fiecare moment unic și irepetabil din viața printre oameni a Fiului lui Dumnezeu Întrupat. Noi trăim timpul în relație cu viața pământească a Domnului Hristos, participând astfel ca protagoniști la istoria mântuirii. Între naștere și moarte, trăim timpul mântuirii noastre, fiindcă el se constituie în cea mai de preț comoară care ne este dată spre înălțarea noastră, spre înmulțirea darurilor pe care Dumnezeu ni le-a oferit, precum și spre zidirea întru virtute, spre desăvârșire. Avem datoria de a trăi creștinește, de a valoriza așa cum se cuvine timpul, altfel spus de a-i da o dimensiune spirituală, utilizându-l ca mijloc de înnoire și de transfigurare, ca manifestare a comuniunii cu Dumnezeu, care este Iubire. De aceea, în lumina lui Hristos, timpul capătă dimensiunea veșniciei și se constituie în scară spre Creator și mijloc al mântuirii noastre, mai ales când îl trăim cu speranță, cu bucurie și cu iubire. Înaltul Ierarh a evocat, după aceea, personalitatea Sf. Vasile cel Mare, mare apărător al adevărului credinței, fondator al monahismului și primul mare organizator al filantropiei instituționalizate, pentru că el a înființat primele azile, orfelinate și spitale creștine, alături de alte multe instituții caritabile.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI