Numeroși credincioși au participat la Catedrala din Târgoviște, duminică, 9 aprilie 2023, la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim sau a Floriilor, cum mai este cunoscută.
Din soborul de preoți și diaconi, care l-a însoțit pe Înaltul Ierarh cu acest prilej a făcut parte și Pc. Pr. dr. Ionuț Ghibanu, Vicar eparhial.
În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a explicat semnificația duhovnicească și misionară a intrării triumfale a Domnului Hristos în Ierusalim, arătând înțelesurile ei teologice din perspectiva iconomiei mântuirii, precum și faptul că este vorba despre ”o mărturie de smerenie a Celui ce S-a întrupat, din iubire, pentru noi. De aceea, a intrat în Sfânta Cetate pe un mânz de asin, care atunci era simbolul delicateții, al păcii și al blândeții, pentru că Domnul, Cel ce stăpânește prin credință și prin iubire, a venit să mântuiască, nu să distrugă și nici să umilească. Astfel, El pătrunde în inimile celor ce-L primesc ca pe Domnul și Stăpânul vieții, care întotdeauna vindecă, înnoiește și restaurează ființa umană. Pentru aceasta, trebuie să ne deschidem sufletele, întâmpinându-L cu ramurile spirituale ale curăției și ale frumuseții morale, ca cea mai de preț ofrandă pe care i-o putem aduce, pentru ca Împăratul slavei să intre în viețile noastre, așa cum a făcut oarecând, atunci când a pășit în Ierusalimul pământesc. De-a lungul timpului, foarte multe obstacole au fost ridicate pentru a opri forța civilizatoare și înnoitoare a Bisericii, cea care-L face prezent mereu, sigur și deplin pe Domnul în istoria și în lumea noastră, fie de Iluminism și de materialism, ori de raționalism, ateism și neomarxism. Din acest motiv, unii încearcă și astăzi să decreștineze lumea, mai ales Europa-civilizație fundamentată pe valorile Evangheliei lui Hristos, străduindu-se să o reîntoarcă la păgânism, prin tot felul de apucături și orientări distrugătoare de trup și de suflet, străine de binele și de aspirațiile noastre.
La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat ramurile de salcie, oferite de tinerii din Municipiul Târgoviște, ca simbol al credinței și al speranței ce ne animă viețile, și care, apoi, au fost oferite credincioșilor prezenți.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI