You are currently viewing SĂRBĂTOAREA ÎNĂLȚĂRII DOMNULUI, ZIUA EROILOR  ȘI HRAMUL CATEDRALEI DIN TÂRGOVIȘTE

SĂRBĂTOAREA ÎNĂLȚĂRII DOMNULUI, ZIUA EROILOR ȘI HRAMUL CATEDRALEI DIN TÂRGOVIȘTE

Cu prilejul sărbătorii Înălțării Domnului, hramul Catedralei din Târgoviște și, totodată, Ziua Eroilor, foarte mulți credincioși au luat parte, joi, 25 mai 2023, la ceremoniile desfășurate în istorica Cetate voievodală munteană. Acestea au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon,  însoțit de un sobor de preoți, din care au făcut parte: Părintele Vicar Eparhial, Părintele Secretar Eparhial, Părinții Consilieri de la Centrul Eparhial, dar și Părintele Decan și Părintele Prodecan, de la Facultatea de Teologie din Târgoviște.

A fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți eroii neamului, atât în Catedrală, cât și în Piața Tricolorului, spre care s-a mers în procesiune, unde s-au ținut alocuțiuni, a avut loc depunerea de coroane și defilarea unor militari aparținând de Garnizoana Târgoviște.

Pe lângă numeroșii credincioși veniți din Târgoviște și din împrejurimi, împreună cu preoții lor, la aceste ceremonii au mai participat: oficialități municipale și județene, parlamentari, studenţi ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște, elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur”, precum și de la alte instituții educaționale locale.

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat faptul că Înălțarea Domnului este sărbătoarea care ne descoperă rolul important al firii umane în iconomia mântuirii, dar și chemarea la transfigurare și la sfințire pentru a înnoi chipul lumii noastre și a aprofunda principiile evanghelice care ne susțin înălțarea întru bucurie și aprofundarea plinătății vieții duhovnicești. Atât în Catedrală, cât și în Piața Tricolorului, Mitropolitul Nifon a omagiat jertfa eroilor și martirilor neamului nostru românesc care și-au dat viața pentru apărarea și promovarea identității noastre românești, europene și creștine. De aceea, Înaltul Ierarh a subliniat că avem datoria de a cinsti faptele glorioase ale înaintașilor noștri prin intermediul faptelor noastre bune, drepte și frumoase, care ne apropie de Dumnezeu, reiterând angajamentul nostru ferm și creștinesc de a nu deveni slugi ale nedreptății, minciunii, ori corupției și a deveni oameni buni, drepți și virtuoși, eliberându-ne de acele ideologi deformatoare și înguste din punct de vedere rațional și distrugătoare de suflete, care ne batjocoresc istoria, credința și identitatea națională.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI