În Sala Sf. Ier. Nifon a Mânăstirii Stelea din Târgoviște a avut loc marți, 29 noiembrie 2022, Sinaxa monahală a stareților și starețelor din Arhiepiscopia Târgoviștei, care a avut în centrul ei rugăciunea, inspirată din tema Anului omagial şi comemorativ 2022 în Patriarhia Română.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a prezidat sinaxa la care au participat stareții, starețele, egumenii și egumenele din Arhiepiscopia Târgoviștei și a evidențiat, în cuvântul său, importanța aprofundării vocației monahale de viețuitorii mânăstirilor noastre, pentru a da o autentică mărturie de credință în contemporaneitate, în contextul secularizării accentuate și a nevoii de a oferi un răspuns eclezial, coerent, unitar și adecvat lumii de astăzi. Înaltul Ierarh a subliniat necesitatea împletirii, în comunitățile monahale, a rugăciunii cu munca și cu studiul, pentru împlinirea cât mai acrivică, armonioasă, firească și echilibrată a chemării la desăvârșire prin intermediul monahismului. Mitropolitul Nifon a reiterat nevoia de echilibru între diferitele tendințe sau abordări spirituale, evitând, atât laxismul, cât și rigorismul și oferind îndrumări cu privire la descoperirea de noi vocații și dezvoltarea obștilor mânăstirilor și a schiturilor.
La eveniment au luat parte Părintele Vicar Eparhial și Părinți Consilieri de la Centrul Eparhial.
Sinaxa a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată în biserica Mănăstirii Stelea, cu hramul Învierea Domnului, la care au participat toți cei prezenți. Apoi, Pcuv. Dosoftei Rotaru, preot slujitor al Paraclisului Mitropolitan Krețulescu, a prezentat referatul ce a avut în centrul său rugăciunea, după care a fost prezentat filmul documentar, produs de TV Trinitas, intitulat Rugăciunea – cale spre desăvârșire. Au avut loc dezbateri pe marginea temei sinaxei, a referatului și a filmului ce a fost vizionat. Fiecare stareț și stareță și-a prezentat mânăstirea și obștea, dar și problemele specifice comunității sale monahale, împărtășind eventuale soluții la provocările contemporane, des întâlnite și de ceilalți participanți la sinaxă. Din partea Centrului eparhial au fost realizate comunicări cu privire la probleme comune mânăstirilor și pentru optimizarea activității lor. S-a evidențiat activitatea social-filantropică, misionar-culturală și educațională de la nivelul mânăstirilor și implicarea lor în susținerea nevoilor apărute în cadrul comunității noastre locale.
Precizăm că în Arhiepiscopia Târgoviștei funcționează următoarele mânăstiri și schituri: Mânăstirea Stelea, Mânăstirea Dealu, Mânăstirea Viforâta, Mânăstirea Nucet, Mânăstirea Cota 1000, Mânăstirea Peștera, Mânăstirea Bâldana, Mânăstirea Bunea, Mânăstirea Pătroaia, Mânăstirea Runcu-Leaota, Schitul Runcu-Cucuteanca, Schitul Sf. Ioan Botezătorul-Vulcana Băi și Schitul Sf. Filofteia-La Stejari.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI