You are currently viewing A FOST TÂRNOSITĂ BISERICA MÂNĂSTIRII PĂTROAIA DIN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI

A FOST TÂRNOSITĂ BISERICA MÂNĂSTIRII PĂTROAIA DIN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI

Foarte mulți credincioși au luat parte, duminică, 17 octombrie 2021, la târnosirea bisericii Mănăstirii Pătroaia, cu hramurile: „Izvorul Tămăduirii”, „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, precum și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, din Satul Pătroaia Deal, Comuna Crângurile, județul Dâmbovița. Ceremonia de târnosire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de Părintele Vicar Eparhial, de Părinți Consilieri de la Centrul Eparhial, de Părinți Stareți de la mânăstirile din Eparhie, precum și de preoți de la parohiile din jur. La eveniment au luat parte oficialități locale, județene și naționale.

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța monahismului și a mânăstirii în misiunea pastorală a Bisericii noastre, arătând rolul deosebit al monahilor în sprijinirea, aprofundarea și intensificarea vieții spirituale în contemporaneitate. De asemenea, Înaltul Ierarh a amintit că Mânăstirea Pătroaia este prima zidită din temelii în timpul arhipăstoririi Sale, fiind ctitorită pe locul unei vechi vetre monahale, din secolul al XIV-lea. În același timp, ea este singura mânăstire din partea de sud-est a Eparhiei noastre. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa i-a acordat Ordinul „Sfântul Ierarh Nifon”, Maicii Starețe Inochentia și doamnei Silvia Radu, artist plastic binecunoscut și unul din cei mai importanți susținători ai mânăstirii.

De asemenea, Mitropolitul Nifon a acordat diplome mitropolitane de recunoștință unor persoane sau instituții implicate în susținerea așezământului de la Pătroaia: domnului econ. dr. Corneliu Ștefan, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, domnului Costin Barbu, Primarul Comunei Crângurile, domnului Andrei Ion Lucian, Primarul Comunei Petrești, domnului pictor Marian Ilie, doamnei Anca Iordănescu, domnului ing. Ovidiu Pietreanu, domnului Dumitru Giurăscu, fostul Primar al Comunei Crângurile, precum și mânăstirilor Viforâta și Dealu, care au ajutat Mânăstirea Pătroaia încă de la început.

Precizăm că Mânăstirea Pătroaia a fost ridicată la inițiativa Înaltpreasfinției Sale, cu sprijinul Arhiepiscopiei Târgoviștei, al Primăriei Comunei Crângurile, al Secretariatului de Stat pentru Culte, al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, al credincioșilor din zonă, dar și al unor generoși sponsori, dintre care menționăm pe cei mai importanți, artiștii plastici Silvia Radu și Vasile Gorduz.

Tot în această zi, Chiriarhul nostru a vizitat și Catedrala din Găești, evaluând stadiul lucrărilor de finalizare și oferind îndrumare pentru buna lor încheiere.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI