You are currently viewing CANONUL CEL MARE OFICIAT LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE

CANONUL CEL MARE OFICIAT LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE

     

   Joi, 2 martie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, însoțit de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși târgovișteni, a oficiat slujba Canonului celui Mare, la Catedrala din Târgoviște.

   La acest moment liturgic au participat elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur”, studenţi ai Facultăţii de Teologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii „Valahia”, precum și tineri din Municipiul Târgoviște.

   În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a aprofundat semnificațiile duhovnicești ale rugăciunii Sf. Efrem Sirul, specifică Postului Învierii Domnului, arătând că ea este o adevărată Filocalie în miniatură și chintesență a vieții noastre spirituale, care ctitorește în sufletul celui ce se roagă fundamentele principiilor existențiale evanghelice.

   Reamintim că, în tradiția liturgică ortodoxă, Canonul cel mare sau Canonul Sf. Andrei Cretanul (din Creta), cum mai este cunoscut, este o slujbă specifică ritualului liturgic ortodox din prima săptămână a Postului Învierii Domnului, fiind alcătuită din 250 stihiri (strofe), grupate în 9 părți, care au ca temă centrală pocăința.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI