You are currently viewing CEREMONIILE LEGATE DE DEZVELIREA BUSTULUI IEROMONAHULUI MACARIE ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI

CEREMONIILE LEGATE DE DEZVELIREA BUSTULUI IEROMONAHULUI MACARIE ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI

   

   

 

   Joi, 20 octombrie 2016, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, s-au desfășurat, ceremoniile dedicate inaugurării bustului Ieromonahului Macarie, de la Mânăstirea Dealu, din apropierea Municipiului Târgoviște, operă a Acad. Pavle PEJOVIC, Directorul general al Muzeului Național al Muntenegrului, donat Arhiepiscopiei Târgoviștei, de către Academia Diocleeană de Științe și Arte din Muntenegru, cu sprijinul Ministerului Culturii din Muntenegru.

   Manifestările au debutat, dimineață, cu Simpozionul Internațional, intitulat Ieromonahul Macarie și excelența tipografică de la Târgoviște, secolele XVI-XVIII, organizat de către Arhiepiscopia Târgoviștei, în Sala Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, de la Mânăstirea Stelea din Târgoviște. La eveniment, au susținut alocuțiuni personalități ale vieții spirituale și culturale românești, naționale și locale, precum și din Muntenegru, dintre care menționăm Acad. Răzvan THEODORESCU, Prof. univ. dr. Radu VERGATTI, Prof. univ. dr. Ion DEACONESCU, Acad. Pavle PEJOVIC, Realizatorul bustului, Directorul general al Muzeului Național al Muntenegrului Acad. Sreten PEROVIC, Președintele Academiei Diocleene de Științe și Arte și Excelența Sa, Domnul Branislav MICUNOVICI, Ambasadorul Muntenegrului în Serbia și Pr. dr. Florin ŞERBĂNESCU.

   S-a vizitat, apoi, Muzeul Eparhial al Arhiepsicopiei Târgoviștei, de la Mânăstirea Stelea, recent reamenajat, la inițiativa Înaltpreasfinției Sale, și Muzeul Reședinței Eparhiale, după care, ceremoniile au continuat la Mânăstirea Dealu. Aici, a avut loc dezvelirea bustului Ieromonahului Macarie, în prezența Excelenței Sale, Domnul Milan R. BEGOVICI, Ambasadorul Muntenegrului în România, a participanților la simpozion, a unor oficialități locale și județene, a unor studenți ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște și elevi de la liceele târgoviștene. Înaltpreasfinția Sa a acordat diplome mitropolitane de recunoștință personalităților muntenegrene care s-au implicat în realizarea și donația bustului Ieromonahului Macarie către Arhiepiscopia Târgoviștei. Cu acest prilej, a avut loc premierea elevilor participanți la Concursul Școlar, intitulat „Ieromonahul Macarie și excelența tipografică de la Târgoviște în secolele XVI-XVIII”, organizat de Eparhia noastră, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, în liceele din Municipiul Târgoviște, prilej cu care au primit premii și profesorii îndrumători ai elevilor. Ceremoniile s-au încheiat cu vizitarea Muzeului Mânăstirii Dealu și a Complexului național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște.

   În cuvântul său, atât din cadrul simpozionului de la Mânăstirea Stelea, cât și la dezvelirea bustului Ieromonahului Macarie, de la Mânăstirea Dealu, Înaltpreasfinția Sa a evocat personalitatea primului tipograf de pe teritoriul țării noastre, evidențiind importanța pastoral-misionară a tipăriturilor macariene pentru Biserica noastră strămoșească, pentru cultura românească și pentru misiunea ortodoxă în sud-estul european.

   Reamintim că cele trei capodopere macariene Liturghierul (1508), Octoihul (1510) și Tetraevangheliarul (1512) au fost retipărite, în anii trecuți, la inițiativa Înaltpreasfinției Sale, în ediție jubiliară, la jumătate de mileniu de la apariția lor, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, demers pentru care Înaltul Ierarh a primit Premiul Perpessicius din partea Muzeului Național al Literaturii Române, în anul 2011.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI