You are currently viewing CONSTITUIREA NOII ADUNĂRI EPARHIALE A ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

CONSTITUIREA NOII ADUNĂRI EPARHIALE A ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

La Târgoviște a avut loc, marți, 7 iunie 2022, constituirea noii Adunări Eparhiale a Arhiepiscopiei Târgoviștei (2022 – 2026).

După ce a avut loc, la Paraclisul Eparhial, săvârșirea slujbei Te Deum-ului, în Aula „Sf. Voievod Neagoe Basarab” a Reședinței eparhiale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, a deschis ședința de constituire a celui mai înalt for deliberativ eparhial.

În cuvântul inaugural, Mitropolitul Nifon a evocat cele mai noi provocări pastoral-misionare contemporane, dintre care asaltul ideologiilor de factură neomarxistă, ateismul și materialismul sunt cele mai agresive, iar apoi a evidențiat specificul identității noastre ortodoxe și românești, arătând care sunt fundamentele pastorale ale lucrării ecleziale în lumea de astăzi, accentul pus pe catehizarea credincioșilor și aprofundarea implicării tinerilor în viața bisericească. Înaltul Ierarh i-a îndemnat pe noii membri ai Adunării Eparhiale să slujească cu fidelitate valorile Ortodoxiei românești, să apere și să promoveze credința strămoșească, dar și să fie exemple de viață și de trăire a acesteia în comunitatea noastră locală. De asemenea, a îndemnat la intensificarea rugăciunii pentru pace în Europa și în lume, precum și pentru grabnica încetare a războaielor.

După îndeplinirea tuturor procedurilor canonice în vigoare legate de constituirea înaltului for deliberativ eparhial, adică: desemnarea secretarilor pentru biroul provizoriu, apelul nominal al membrilor aleși, constituirea celor două secțiuni ale Adunării Eparhiale pentru verificarea mandatelor, alegerea comisiilor de lucru, a avut loc alegerea delegaților în Adunarea Națională Bisericească, a membrilor Consiliului Eparhial (3 clerici și 6 mireni), Consistoriului Eparhial și Consistoriului Eparhial Monahal, precum și desemnarea membrilor onorifici ai Adunării Eparhiale.

La final, au luat cuvântul câțiva membri ai forului nou constituit, dintre care menționăm pe: domnul Ionuț Săvoiu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, domnul Prof. univ. dr. Constantin Pehoiu, Președintele Senatului Universității „Valahia”, domnul dr. Claudiu Dumitrescu, Directorul Spitalului Județean din Târgoviște, domnul Teodor Bâte, arhitectul șef al județului, domnul Prof. univ. dr. Marian Croitoru, Pc. Pr. Prof. Alin Marian Pleșa de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Târgoviște și Pc. Pr. prof. Marian Dobrescu, directorul Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI