You are currently viewing ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI A AVUT LOC CONFERINŢA ADMINISTRATIVĂ LUNARĂ A PREOȚILOR, CU TEMA: „UNIFORMIZAREA CULTULUI – INOVAȚII LITURGICE ȘI ÎNDREPTAREA LOR”

ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI A AVUT LOC CONFERINŢA ADMINISTRATIVĂ LUNARĂ A PREOȚILOR, CU TEMA: „UNIFORMIZAREA CULTULUI – INOVAȚII LITURGICE ȘI ÎNDREPTAREA LOR”

Prin intermediul platformei de comunicare on-line ZOOM, preoții din toate protoieriile Eparhiei noastre, s-au întrunit, cu binecuvântarea și sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, marți, 22 februarie 2022, în cadrul Conferinței administrative lunare, cu tema: „Uniformizarea cultului – inovații liturgice și îndreptarea lor”.

Pc. Pr. prof. univ. dr. Marian Vîlciu, Decanul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște și preot slujitor la Catedrala din Târgoviște, a susținut referatul conferinței, arătând necesitatea liturgică și pastoral-misionară a uniformizării cultului bisericesc și evocând câteva din cele mai întâlnite inovații liturgice, dimpreună cu explicarea rațiunilor doctrinare și tipiconale ale săvârșirii lor corecte.

Întrunirea a fost prezidată, în prima parte, din încredințarea Mitropolitului Nifon, de Pc. Pr. dr. Ionuț Adrian Ghibanu, Vicar Eparhial. Înaltpreasfinția Sa a subliniat nevoia unei cât mai bune pregătiri a clericilor pentru a înțelege și a săvârși cât mai corect cultul liturgic al Bisericii noastre. De asemenea, Înaltul Ierarh a evidențiat necesitatea inițierii și a intensificării catehezei liturgice pentru credincioșii noștri. În acest sens, Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei a tipărit cinci broșuri misionare pentru tineri, din cele 23 tipărite până acum, intitulate: „Sfânta Liturghie – centrul vieții pastoral-misionare ortodoxe” (2021), „Înaintașii noștri – modele de viață și de credință. Pomenirea celor adormiți – datorie spirituală și familială” (2021), „Cultul bisericesc – descoperirea prezenței dumnezeiești în comuniune de credință” (2017), „Spovedania şi Euharistia -Taine ale Comuniunii” (2014) și „Taina Sf. Maslu şi îngrijirea bolnavilor” (2012).

După aceea, au avut loc discuții legate de inovații și derapaje liturgice, precum și despre modalitatea îndreptării lor și a aprofundării uniformizării cultului Bisericii noastre.

La final, au fost făcute comunicări din partea Centrului eparhial referitoare la probleme pastoral-misionare și administrative actuale, transmițându-se îndrumări pentru buna lor gestionare.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI