You are currently viewing ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI A AVUT LOC SIMPOZIONUL PROFESORILOR UNIVERSITARI DE CATEHETICĂ ŞI OMILETICĂ DIN ROMÂNIA

ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI A AVUT LOC SIMPOZIONUL PROFESORILOR UNIVERSITARI DE CATEHETICĂ ŞI OMILETICĂ DIN ROMÂNIA

       

 

      Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, în zilele de luni, 30 octombrie și marți, 1 noiembrie 2016, a avut loc la Târgoviște, Simpozionul profesorilor universitari de catehetică şi omiletică din România, cu tema „Slujirea catehetică şi omiletică a Sfintei Biserici în vederea educării religioase a tineretului ortodox – istoric şi actualitate. Sf. Mc. Antim Ivireanul, Mitropolit al Ţării Româneşti, model de educaţie prin cultură”.
      Evenimentul a debutat cu mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului și cuvântul de bun venit, ambele transmise de Pr. prof. univ. dr. Marian Vâlciu, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi Ştiinţele Educaţiei din Târgovişte. La această întrunire, ajunsă la cea de a unsprezecea ediție, au participat profesorii de omiletică și catehetică de la facultățile de teologie ortodoxă din țară. Au susținut referate: Pr. conf. univ. dr. Adrian Ivan (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova), Pr. conf. univ. dr. Miron Erdei (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea), Pr. lect. univ. dr. Vasile Creţu (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” Bucureşti), Pr. asist. univ. dr. Roger Coresciuc (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi), Pr. asist. univ. dr. Anton Savelovici (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Târgovişte), Pr. asist. univ. dr. Liviu Vidican-Manci (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca), Pr. drd. Sorin Lungoci (Consilier eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei), Pr. dr. Constantin Naclad (Patriarhia Română), Pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon (Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” Bucureşti), Prof. univ. dr. Carmen Maria Bolocan (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi), Pr. prof. univ. dr. Dănuţ Popovici (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa), Pr. lect. univ. dr. Nicuşor Beldiman (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti), Pr. conf. univ. dr. Constantin Necula (Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu), Pr. lect. univ. dr. Jan Nicolae (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia) și Pr. conf. univ. dr. Petre Comşa (Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Ştiinţele Educaţiei din Târgovişte).
      În cele două zile ale simpozionului, au avut loc dezbateri pe teme de relevante privind activitatea profesorilor universitari de Omiletică şi Catehetică, astfel: s-a făcut retrospectiva întâlnirilor profesorilor de Catehetică şi Omiletică şi au fost subliniate rezultatele obţinute şi neîmplinirile; fiecare participant şi-a prezentat proiectele la nivelul cercetărilor în domeniu, apariţiile editoriale precum şi realizările personale; dar a fost prezentată și importanţa înfiinţării unui blog şi a unei reviste de specialitate dedicate activităţilor profesorilor de Catehetică şi Omiletică din ţară. S-a analizat oportunitatea introducerii în planul de învăţământ a unor cursuri de gramatica limbii române pentru studenţi; s-a făcut recomandarea implicării studenţilor în cercetările catehetice şi omiletice; s-a cerut o mai mare exigenţă didactică, precum şi echilibrul pastoral şi misionar din partea profesorilor în predarea disciplinelor Catehetică şi Omiletică; a fost încurajată colaborarea academică a profesorilor, dar și citirea lucrărilor colegilor de specialitate şi citarea acestora în lucrările şi proiectele personale. De asemenea, s-au identificat imperative actuale în susţinerea activităţii catehetice la parohie, precum: redimensionarea apologetică a catehezei în condiţiile provocărilor actuale; editarea si distribuirea de materiale catehetice către preoţi; precum și susţinerea şi stimularea colaborării dintre preot şi profesorul de religie prin mijloace pastorale.
      La finalul primei zile a acestei manifestări științifice, participanșii au fost primiți de către Înaltpreasfinția Sa, care i-a îndemnat să aprofundeze, cu responsabilitate, angajamentul lor în misiunea educațională a Bisericii noastre strămoșești, oferind o cât mai bună pregătire studenților, viitorii misionari ai Evangheliei lui Hristos, pentru a putea sprijini aprofundarea valorilor creștine în societatea noastră.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI