You are currently viewing ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI – ȘEDINȚA CONSILIULUI ŞI ADUNĂRII EPARHIALE

ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI – ȘEDINȚA CONSILIULUI ŞI ADUNĂRII EPARHIALE

   

    

 

 

 

   Marți, 23 ianuarie 2018, sub președinţia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, la Reședința Eparhială din Târgoviște, s-a întrunit Consiliul Eparhial, iar, după aceea, în Aula Sf. Voievod Neagoe Basarab, a avut loc ședința anuală a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Târgoviștei, ambele evaluând activitatea eparhială pe anul 2017, din punct de vedere administrativ, economic, cultural, educațional și filantropic. Cu acest prilej, a fost oficiată slujba de Te Deum, la care au participat membrii celor două organisme eparhiale, împreună cu membrii de onoare, protopopii celor cinci protoierii, precum și profesori de la școlile teologice și stareți și starețe ale mânăstirilor din Eparhia noastră.

   Ședința Adunării Eparhiale a fost inaugurată cu un amplu cuvânt de deschidere al Chiriarhului nostru, care a evidențiat cadrul pastoral-misionar contemporan, principalele direcții ale activității ecleziale a Arhiepiscopiei Târgoviștei în anul 2017 și realizările cele mai importante din anul trecut, dimpreună cu obiectivele propuse pentru anul în curs. De altfel, toate acestea au fost prezentate, apoi, prin intermediul unui film realizat de către Centrul eparhial, care a ilustrat dinamismul vieții ecleziale din Eparhia noastră în anul 2017.

   Din rapoartele de activitate ale comisiilor de specialitate prezentate, amintim că, din punct de vedere spiritual-cultural și misionar, în anul 2017, sărbătoarea Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, din zilele de 10 și 11 august, la care au participat peste 20.000 credincioși și sfințirea bisericii mânăstirii Stelea, din ziua de 10 septembrie, au constituit reperele duhovnicești ale anului. Cu aceste ocazii, au fost lansate volumele, intitulate: Diaconul Coresi – ctitor de limbă română, misionar al credinței străbune și slujitor devotat al neamului românesc, Catedrala mitropolitană din Târgoviște – simbol al efervescenței misionare, spirituale și culturale muntene – 500 de ani de la începutul ridicării ei, Adevărul și frumusețea credinței creștine – îndrumător pentru tinerii de azi, Ieromonahul Macarie și excelența tipografică de la Târgoviște în secolele XVI-XVIII și broșurile: Mânăstirea Stelea, Tinerii în comunitatea parohială, Cultul bisericesc – descoperirea prezenței dumnezeiești în comuniune de credință și Arta – expresie a frumuseții dumnezeiești.

   Pentru optima comunicare a evenimentelor eparhiale, a fost lansată și aplicația site-ului eparhial pentru telefoane ce folosesc sistemul de operare Android, au fost difuzate 331 de știri din activitatea eparhială, iar Înaltpreasfinția Sa a transmis, cu diferite ocazii, 42 mesaje.

   Pentru activități, proiecte și programe social-filantropice, a fost cheltuită suma de 1.564.732 lei pentru 81.017 persoane și a fost oferit sprijin, constând din alimente, obiecte igenico-sanitare, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, pentru persoanele îngrijite în cele 25 de Centre sociale din județul Dâmbovița. În Eparhie, funcționează 9 cantine sociale parohiale, care au oferit alimente sau mese pentru un număr de 3.047 persoane. Pentru sprijinirea elevilor defavorizați, au fost acordate 18 burse în valoare de 4.600 lei/lunar.

   A fost instituită distincția eparhială Ordinul Sf. Ier. Nifon și a fost acordată pentru 5 clerici. De asemenea, au fost acordate 46 de Diplome de Excelență „Sf. Ier. Nifon” tinerilor care au avut rezultate deosebite la olimpiadele naționale, cu prilejul sărbătorii Sf. Ier. Nifon.

   În anul 2017, au fost încheiate lucrările de reabilitare a Muzeului Arhiepiscopiei Târgoviștei de la Mănăstirea Stelea, în cadrul acestui complex monahal construindu-se Sala multifuncțională Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești. Au fost realizate importante lucrări edilitare la mânăstirile Peștera, Dealu şi Pătroaia.

   Dezbateri, propuneri și aprecieri numeroase au avut loc la finalul ședinței Adunării Eparhiale, după care au fost aprobate rapoartele comisiilor de specialitate, dimpreună cu dezideratele pe anul 2018.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI