You are currently viewing ÎN FOSTA CETATE DE SCAUN MUNTEANĂ A AVUT LOC CONCERTUL EXTRAORDINAR DE COLINDE AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

ÎN FOSTA CETATE DE SCAUN MUNTEANĂ A AVUT LOC CONCERTUL EXTRAORDINAR DE COLINDE AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

În fosta Cetate de Scaun voievodală munteană a avut loc duminică, 18 decembrie 2022, în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, Concertul extraordinar de colinde al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Evenimentul a avut loc în​ Sala „Independența” și a fost deschis de meditația despre colinde a Pc. Pr. Andrei Sergiu Niculăescu, Inspector eparhial și slujitor la Parohia „Stolnicul” din Târgoviște.

Concertul a fost susținut de Corul „Valachia Christiana” al Arhiepiscopiei Târgoviştei și de Corala Catedralei din Târgoviște, ambele dirijate de către domnul Lect. univ. dr. Mihail Vlădăreanu, care, cu deosebită măiestrie, au interpretat colinde din repertoriul românesc și mondial. ​ Remarcabilă a fost participarea mezzosopranei Ștefania Boloș din cadrul Filarmonicii „George Enescu” din București și a baritonului Yuriy Țsiple, artiști cunoscuți în spațiul cultural românesc și european, dar și promotori ai valorilor noastre creștine.

În cuvântul său, Mitropolitul Nifon a aprofundat, mai ales pentru cei tineri, semnificația pastoral-misionară a colindelor, care, prin intermediul unor frumoase dar simple cuvinte și a muzicii pline de sensibilitate ne transmit bucuria Nașterii Domnului, dar și principalele învățături de credință, ​ într-un mod concentrat și ușor de reținut. Asemenea îngerilor, magilor și păstorilor, colindătorii ne împărtășesc Vestea cea Bună a Întrupării Fiului lui Dumnezeu, îndemnându-ne să facem din sufletele noastre adevărate iesle, prin curăție, credință și iubire, pentru a-L primi, așa cum se cuvine, pe Mântuitorul lumii. Sub chipul Dumnezeiescului Prunc, Dumnezeu ne arată că iubirea, dăruirea, jertfelnicia și bunăvoința sunt darurile firești ale omului și că pacea, reconcilierea și buna înțelegerea sunt mijloacele autentice prin care noi putem trăi prezența Lui și-L putem slăvi în mod autentic.

La concert au luat parte membrii Permanenței Consiliului eparhial, protopopi, profesori de Teologie și de Religie, preoți, monahi și monahii, foarte mulți credincioși din municipiu și din județ dar și reprezentanți ai presei locale. Dintre oficialitățile naționale, județene și locale prezente menționăm pe: domnul Corneliu Ștefan, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, doamna Claudia Gilia, Prefectul Județului Dâmbovița, domnul Daniel Cristian Stan, Primarul Municipiului Târgoviște, reprezentanți ai județului Dâmbovița în Parlamentul României, Secretari de Stat în Guvernul României, doamna prof. univ.dr. Laura Gorghiu, rectorul Universității „Valahia” din Târgoviște și domnul prof. univ. dr. Constantin Pehoiu, președintele Senatului universității, comandanții de arme, precum și primari din județ.

Întregul concert a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Târgoviștei.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI