ÎNALTPREASFINȚITUL PĂRINTE MITROPOLIT NIFON A PARTICIPAT LA EVENIMENTELE SOLEMNE DE LA BUCUREȘTI, PRILEJUITE DE ÎMPLINIREA UNUI DECENIU DE SLUJIRE PATRIARHALĂ A ÎNTÂISTĂTĂTORULUI BISERICII NOASTRE

 

    

   

 

   Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a participat în perioada 26-28 octombrie 2018, la București, la solemnitățile prilejuite de împlinirea unui deceniu de slujire patriarhală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

   Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a participat la sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie) și la Şedinţa Solemnă a Sfîntului Sinod al BOR cu tema Dificultăţile mărturisirii credinţei ortodoxe în timpul comunismului şi importanţa libertăţii religioase astăzi.

   La aceste evenimente ecleziale, au participat, pe lângă membri Sfântului Sinod al Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii, şi Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, precum si alte delegații ale Bisericilor Ortodoxe din fostele țări socialiste.

   Înaltpreasfinția Sa a însoțit pe Preafericitul Patriarh Daniel la primirea pe Aeroportul Otopeni a P.F Kiril, Patriarhul Moscovei si al întregii Rusii, apoi a participat la manifestările liturgice, ecleziale și spirituale, solemne, la care Întâisătătorul Bisericii Ruse a fost prezent. Dintre acestea amintim de întâlnirea privată a Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii cu Patriarhul României, din cursul serii de joi, 26 octombrie a.c., ce a avut loc în salonul Dignitas din Palatului Patriarhiei. În cadrul dialogului, conducătorii celor două Biserici au făcut schimburi de informații cu privire la problemele bisericești și relațiile dintre cele două Patriarhii, manifestările viitoare dedicate aniversării a 100 ani de la Sinodul din 1917-1918, restabilirea Patriarhatului, întronizarea patriarhului Tihon și persecutarea Bisericii Ortodoxe în perioada regimului comunist. S-a discutat despre situația creștinilor din Orientul Apropiat, ajutorarea creștinilor persecutați, situația din Ucraina și misiunea de pace a Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

   Este important să precizăm că, Preafericirea Sa a adus, din Rusia, un fragment din Sfintele Moaşte ale Sf. Cuv. Serafim de Sarov, care a fost aşezat pentru închinarea pelerinilor de pe Colina Patriarhiei, şi apoi a fost oferit comunităţii ortodoxe ruse arondate Bisericii Sfântul Nicolae-Tabacu din Capitală.

   La finalul vizitei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a condus la aeroport, in numele P.F Patriarh Daniel pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI