You are currently viewing ÎNCHEIEREA CONFERINȚELOR PASTORAL-MISIONARE DE TOAMNĂ ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI

ÎNCHEIEREA CONFERINȚELOR PASTORAL-MISIONARE DE TOAMNĂ ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI

     

   Luni, 7 noiembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON a prezidat Conferința Pastoral-Misionară de Toamnă, cu tema „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”, pentru preoții din Protoieria Găești, ce s-a desfășurat la sediul protoieriei. La începutul evenimentului a fost proiectat un film dedicat Sf. Ier. Antim Ivireanul, realizat de către Trinitas TV, care a prezentat în mod edificator principalele repere ale vieții și activității marelui ierarh.

   În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a aprofundat importanța Sf. Ier. Antim Ivireanul, în istoria Bisericii și a neamului românesc, arătând faptul că el a fost un dascăl priceput, un mare ierarh și un slujitor devotat al Ortodoxiei românești, unul din cei mai importanți predicatori de limbă română ai veacului său, dar și cel care a generalizat limba română în cultul bisericesc și a utilizat, în mod optim, tiparul în misiunea pastorală a Bisericii noastre. De asemenea, Înaltul Ierarh a arătat că Sf. Ier. Antim a fost un adevărat apostol și martir al Ortodoxiei străbune, un deschizător de drumuri în organizarea operei filantropice și de asistență socială, dar și un mare artist tipograf, caligraf, gravor și miniaturist, care și-a pus talentul său artistic întru slujirea dreptei credințe.

   Referatele au fost susținute de către Pr. Cristian Simescu (Parohia Sf. Ioan din Găești,), Pr. Dorin Olteanu (Parohia Fierbinți) și Pr. Romeo Petcu (Parohia Picior de Munte I) și au evidențiat diferite aspecte ale slujirii pastoral-misionare ale Sf. Ier. Antim, accentuând activitatea sa de la Târgoviște, mai ales tipărirea de carte și opera sa culturală și filantropică. De asemenea, s-a prezentat și impactul pe care activitatea celorlalți tipografi bisericești l-a avut în istoria Bisericii noastre străbune.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI