Sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon s-a desfășurat la Mânăstirea Dealu, de lângă Târgoviște, joi, 27 mai 2021, ceremonia de pomenire a Voievodului Mihai Viteazul – erou și martir al neamului românesc, la 420 de ani de la moartea sa martirică.
La eveniment au luat parte: oficialități județene și locale, Părintele Vicar Eparhial, Părinții Consilieri de la Centrul eparhial, preoți, monahi și monahii, studenți ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” , elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” și de la Școala „Mihai Viteazul” din Târgoviște, însoțiți de profesorii lor, precum și reprezentanți ai instituțiilor descentralizate ale statului.
Ceremonia a debutat cu slujba parastasului, săvârșită în fața bisericii Mânăstirii Dealu, cea mai importantă necropolă voievodală munteană şi loc de pelerinaj național, apoi s-a intrat, pentru ridicarea colivei, în pronaosul acesteia, acolo unde se află, depus într-un sarcofag majestuos, întru așteptarea Învierii, capul Voievodului Mihai Viteazul.
Mitropolitul Nifon a rostit un cuvânt de învățătură, de pe treptele bisericii, în care a evocat personalitatea primului mare unificator al românilor – Mihai Voievod Viteazul – simbol al unității noastre naționale, mare sprijinitor al Bisericii strămoșești și curajos apărător al neamului românesc în vremuri de restriște. Înaltul Ierarh a subliniat faptul că Voievodul Martir a fost unul din cei mai de seamă apărători ai civilizației și valorilor noastre creștine și românești, reușind să stăvilească imensa putere a Imperiului Otoman și să ofere speranță tuturor creștinilor din Răsărit. A sprijinit opera misionară a Ortodoxiei românești, ctitorind biserici și mânăstiri, dar a avut și o viață spirituală profundă, puternic ancorată în principiile evanghelice ale vieții întru Hristos. Viața sa duhovnicească, intensă și pilduitoare, plină de evlavie, eroismul faptelor sale de arme, marea sa contribuție la sprijinirea misiunii pastorale a Bisericii noastre, precum și la apărarea Creștinătății și a Europei în vremuri întunecate, îi conferă Voievodului Mihai Viteazul îndreptățirea pentru a fi canonizat. Exemplul său de unitate națională a rămas de-a lungul secolelor în inimile înaintașilor noștri, oferindu-ne până astăzi inspirație și puterea de a lupta pentru propășirea și mai binele neamului românesc.
Înaltul Ierarh a prezentat volumele tipărite de-a lungul timpului de Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei, în legătură cu Voievodul Mihai Viteazul, pe care, după aceea, le-a oferit doamnei director al Școlii „Mihai Viteazul” din Târgoviște.
Apoi, Corala Catedralei Mitropolitane din Târgoviște, care a dat și răspunsurile la slujbă, a interpretat cântecul „Cea de pe urmă noapte a lui Mihai Viteazul„, în semn de omagiu adus Marelui Voievod.
La final, militari din cadrul Garnizoanei Târgoviște au defilat prin fața sfântului locaș, pentru a onora personalitatea Voievodului Mihai Viteazul.
Precizăm că Mânăstirea Dealu, restaurată și înfrumusețată, între anii 2000 – 2018 la inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, este ctitoria Voievodului Radu cel Mare, iar anul acesta se împlinesc 520 de ani de la sfințirea ei.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI