You are currently viewing LA COLEGIUL NAȚIONAL ,,CONSTANTIN CANTACUZINO” DIN TÂRGOVIȘTE A DEBUTAT PROIECTUL ,,DRAG DE PORTUL ROMÂNESC”

LA COLEGIUL NAȚIONAL ,,CONSTANTIN CANTACUZINO” DIN TÂRGOVIȘTE A DEBUTAT PROIECTUL ,,DRAG DE PORTUL ROMÂNESC”

   

 

   Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, marți, 15 noiembrie 2016, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Constantin Cantacuzino”, a avut loc lansarea proiectului de activitate extracurriculară, intitulat Drag de portul românesc, derulat în parteneriat educațional cu Arhiepiscopia Târgoviștei și Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița pe parcursul acestui an școlar. Doamna Prof. Floricica Ştefan (religie) și Doamna Prof. Angelica Duţu–Runceanu (limba şi literatura română), coordonatoarele activității, au accentuat în debutul proiectului necesitatea cunoașterii de către elevi a manifestărilor folclorice, a portului popular pe zone etnografice, a tradițiilor ce fac parte din cultura poporului nostru și a simbolurilor religioase ce apar în ornamentarea cămășilor lucrate manual. În cadrul întâlnirilor, ce vor avea loc și la care vor participa reprezentanți ai Arhiepiscopiei și ai Inspectoratului Școlar, elevii vor avea posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile practice învățând tehnicile de broderie pe pânză, stimulând talentul și creativitatea în realizarea de noi modele și ornamente pentru ii și cămăși tradiționale.

   Activitatea a avut drept scop promovarea portului popular românesc, cultivarea sentimentului de dragoste față de cultura materială a poporului, ca parte integrantă a folclorului, renașterea obiceiurilor și tradițiilor, dar și promovarea autenticului, a tot ceea ce este specific poporului român.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI