Pentru fiecare dintre noi, ziua de 24 ianuarie, ce marchează, an de an, Unirea Principatelor Române, ne oferă deosebita bucurie de a sărbători unul din evenimentele care celebrează unitatea şi solidaritatea românească, așa cum a fost el înfăptuit în anul 1859, ca prolog la Marea Unire a tuturor românilor, de la 1 decembrie 1918.
Unirea Principatelor Române reprezintă momentul istoric ce a fructificat opera jertfelnică și eroică de unitate, rezistenţă spirituală şi culturală a unor cunoscuți înaintaşi, prin intermediul cărţii, precum: Ieromonahul Macarie, Diaconul Coresi, Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, ori prin intermediul geniului militar, politic şi diplomatic sau prin sacrificarea propriei vieți, precum: Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, ori a lui Mihai Voievod Viteazul.
Implicarea Bisericii noastre strămoşeşti a adus de fiecare data biruinţă, prosperitate și unitate societăţii româneşti, ceea ce ne oferă certitudinea că ea are, cu adevărat, rolul de a fi coloană fundamentală de susţinere a aspiraţiilor naţionale şi este creatoare de istorie, fiindcă dăruieşte siguranţă, încredere şi stabilitate.
Fie ca sărbătoarea de astăzi să fie un nou moment de reconciliere naţională, de redescoperire a unităţii şi a solidarităţii, de împăcare, rememorare istorică şi demnitate, pentru mai binele țării și al neamului nostru românesc!
Înaintea unor astfel de momente de sărbătoare, cum este cel de astăzi în care pomenim numele Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, să lăsăm deoparte tot ceea ce ne dezbină, să alungăm vrajba și să luminăm întunericul urii cu lumina solidarității și a credinței noastre!
Vă împărtăşesc arhiereşti binecuvântări şi vă doresc multă sănătate, prosperitate, pace şi bucurie! La mulţi ani!
† N I F O N,
Arhiepiscop şi Mitropolit