You are currently viewing MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ȘI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA ZILEI ARMATEI ROMÂNE – 25 OCTOMBRIE 2021

MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ȘI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA ZILEI ARMATEI ROMÂNE – 25 OCTOMBRIE 2021

Ziua Armatei Române ne amintește de fiecare dată de importanța acestei instituții fundamentale pentru istoria noastră românească, de pildele de eroism și jertfa nenumăraților ostași care nu au pregetat să-și apere credința, neamul și țara chiar cu prețul vieții, atunci când a fost nevoie.

Eroii noștri sunt, alături de sfinții neamului românesc, ofranda pe care o aducem Bunului Dumnezeu în istorie, iar despre ei, vorbesc numeroasele monumente și cruci comemorative pe care le găsim în fiecare localitate a județului nostru, ori în țară și peste hotare, și care reprezintă urme ale trecerii prin timp și spațiu a celor dinaintea noastră, dar și semne ale credinței și patriotismului ce ne îndeamnă și pe noi, cei de astăzi și nu numai, de a duce mai departe aspirațiile și valorile ce le-au animat viața.

Armata română este alături de Biserica străbună, stâlp şi temelie a demnităţii şi a permanenței noastre istorice, simboluri ale celor mai profunde valori ale acestui popor, căci este vorba de două instituţii strategice, esenţiale pentru supravieţuirea şi pentru devenirea noastră.

Anul acesta se împlinesc opt decenii de la intrarea României în Cel de al Doilea Război Mondial, mai întâi pentru eliberarea teritoriilor ocupate abuziv de către Uniunea Sovietică – Basarabia și nordul Bucovinei, iar apoi, pentru eliberarea nordului Ardealului, de asemenea ocupat abuziv și nedrept de Ungaria horthystă, cu sprijinul Germaniei naziste.

De la Cotul Donului la Carei și la Oarba de Mureș și până în Munții Tatra, ostașii români s-au acoperit de glorie, îndeplinindu-și, cu demnitate și cu onoare, datoria de români.

Această, sper, ultimă mare conflagrație mondială a însemnat un uriaș efort din partea generațiilor de atunci, iar Biserica Ortodoxă a fost alături de fiii săi, ostașii români care au dus din greu acest război, mai cu seamă prin intermediul capelanilor militari.

Cu prilejul Zilei Armatei Române apreciez în mod deosebitîntreaga activitate pe care militarii din Garnizoana Târgovişte o dăruiesc în slujba ţării şi a neamului nostru, alături de recunoştinţa şi de mulţumirea noastră, a tuturor.

Rog pe Dumnezeu, “Stăpânul oştirilor cereşti” şi ocrotitorul nostru, al tuturor, să vă dăruiască multă sănătate, pace, prosperitate şi bucurie.

LA MULŢI ANI!

Cu binecuvântări,

† N I F O N

Arhiepiscop şi Mitropolit