Cu deosebită cinste şi puternică încredere în Dumnezeu, în respect faţă de înaintaşii noştri şi cu gândul la viitor, în fiecare an, în ziua de 29 iulie, sărbătorim Ziua Imnului Național, prilej de a reafirma unitatea noastră naţională, prin intermediul unuia din cele mai puternice simboluri româneşti şi anume imnul naţional.
Această sărbătoare ne reaminteşte faptul că acum 168 de ani, în această zi, a fost intonat, pentru prima dată, “Deşteaptă-te, române!” în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, imn compus de Anton Pann (1796-1854), poet, folclorist şi muzician psaltic cunoscut, pe versurile jurnalistului şi poetului Andrei Mureşanu (1816-1863), una din vocile importante ale Revoluţiei de la 1848. Deşi a fost interzis de toate regimurile totalitare de la noi, căci este puternic simbol al libertăţii şi demnităţii româneşti, imediat după evenimentele din anul 1989, acest cântec a fost ales ca imn naţional, realitate consacrată de Constituţiile din 1991 şi 2003.
Pe câmpurile de luptă, în moment de mare încercare, dar şi în zile de bucurie şi de celebrare a victoriei şi a reuşitei, imnul este un important simbol naţional ce exprimă mândria de a fi român şi dăruieşte, întotdeauna, puterea de a merge mai departe, cu tărie şi încredere.
Aşa cum o arată ultima sa strofă, “preoţi cu crucea-n frunte, căci oastea e creştină”, imnul naţional exprimă profunda legătură dintre naţiunea noastră şi Evanghelia lui Hristos, amintind de rolul esenţial pe care Biserica noastră străbună l-a avut şi îl are în destinul istoric al neamului nostru.
Fie ca şi de acum înainte, însoţiţi de melodia caldă şi triumfătoare a imnului naţional, cu aceeași deplină încredere în puterea protectoare a lui Dumnezeu, cu care înaintașii noștri au învins potrivniciile timpurilor, să oferim lumii semne ale credinței și forței înnoitoare a neamului nostru românesc.
Vă împărtăşesc tuturor binecuvântări şi urări de bine!
† NIFON,
Arhiepiscop şi Mitropolit