You are currently viewing Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului

1 iunie 2015

      

      Iubiţi copii, părinţi şi profesori,

   Cu recunoştinţă şi mulţumire către Bunul Dumnezeu, sărbătorim, de fiecare dată, la 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului, prilej de a redescoperi rolul pe care copiii îl au în viaţa noastră, a Bisericii şi a societăţii. Chipuri ale milostivirii şi iubirii dumnezeieşti, copiii sunt simbolul darurilor pe care Dumnezeu, cu mare generozitate, le revarsă asupra noastră, dar şi lumini ale speranţei pe drumul vieţii. Ca protagonişti ai acesti lumi avem datoria şi responsabilitatea de a oferi fiilor şi fiicelor noastre, ca un tezaur de mare preţ, valorile spirituale şi culturale care ne-au ghidat existența şi care le pot oferi şi lor îndrumare şi ajutor în viaţa cotidiană. Educaţia pe care o primesc copiii, acasă, în familie, la şcoală şi în Biserică trebuie să fie fundamentată pe aceste valori nepieritoare creştine, dintre care dreptatea, adevărul, iubirea, generozitatea, înţelepciunea, cumpătarea, pacea şi buna înţelegere sunt cele mai importante. Astfel, noi toţi, clerici, părinţi şi profesori avem responsabilitatea de a oferi copiilor noştri o educaţie fundamentată pe valori spirituale, dar şi exemple de credinţă, corectitudine şi solidaritate. În acest sens, ora de religie reprezintă un mijloc important prin care, în şcoală, sunt promovate autenticele valori, care ne oferă posibilitatea de a ne cunoaşte propria identitate creştină şi românească, fără de care nu am putea înţelege cultura, arta şi realitatea contemporană.
   Iubiţi copii, frumoasa voastră vârstă este un dar pe care Dumnezeu vi-l oferă pentru a învăţa, a creşte şi a vă dezvolta, astfel încât să fiţi gata, la timpul potrivit, să deveniţi cei responsabili cu destinul lumii noastre. Pentru aceasta, trebuie să ştiţi că viaţa noastră, a tuturor, are un sens, iar acesta îl puteţi descoperi numai în lumina credinţei, prin cunoaşterea lui Dumnezeu, Domnul şi Stăpânul Vieţii şi prin slujirea aproapelui, deoarece existenţele noastre valorează numai atât cât putem dărui şi sluji pe semenii noştri. De asemenea, aveţi datoria de a ctitori, prin vieţile voastre, o civilizaţie mai bună, mai dreaptă şi mai frumoasă, dominată de pace, înţelegere şi iubire. În căutarea şi mirarea specifică vârstei voastre, în mod inevitabil, vă veţi întâlni, cu Dumnezeu, Izvorul vieții, prietenul nostru cel mai bun, care niciodată nu dezamăgeşte şi care, în mod tainic, ne susţine în fiecare clipă a vieţii noastre. Tată adevărat, protector al nostru în toate momentele vieţii, Dumnezeu este Cel căruia merită să-I dedicaţi viaţa voastră, să-L urmaţi şi să-L slujiţi, cu dragoste și adevăr, căci El nu a pregetat să intre în lumea noastră, să se facă asemenea nouă şi să ne ofere modelul de viaţă autentic şi desăvârşit, prin Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Întrupat.
Ţin să mulţumesc părinţilor şi profesorilor care au oferit o vie mărturie creştină, prin înscrierea copiilor la ora de religie şi prin sprijinirea acestui demers naţional şi să vă îndemn să continuaţi în acest sens şi pe viitor.
   Tuturor, vă împărtăşesc binecuvântarea Sfintei noastre Biserici, dorindu-vă sănătate, pace, bucurie, precum şi bogate roade în activitatea voastră educațională.

 

† NIFON

ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT