Sărbătorirea Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice reprezintă pentru noi toți o ocazie specială de a evidenția importanța pe care vârstnicii au avut-o și unii încă o au în construirea societății noastre, dimpreună cu provocările și nevoile specifice acestei vârste pe care suntem datori să le rezolvăm în mod solidar.
Vârstnicii reprezintă pentru noi toți cei care, cu abnegație, hotărâre și sacrificiu și-au adus contribuția lor importantă la transmiterea valorilor creștine și românești noilor generații, având un mare aport la mai binele lumii noastre de astăzi, precum și la educația tinerei generații.
Asemenea numeroșilor vârstnici creatori de istorie sfântă, după cum mărturisește Sf. Scriptură, de la Avraam și Simeon până la Dreptul Zaharia, și concetățenii noștri, de astăzi, reprezintă repere existențiale, de înțelepciune și morale pentru noi toți.
Nu trebuie să uităm că, din generație în generație, bunicii au fost cei mai fideli transmițători ai credinței către nepoții lor și grabnic ajutători în vremuri de restriște pentru fiii și fiicele lor, iar cel mai la îndemână exemplu este dat de numeroșii vârstnici care au grijă de nepoții lor, atunci când părinții lor sunt la serviciu, ori în afara țării, pentru un timp mai scurt sau mai îndelungat.
Biserica noastră străbună se preocupă de mai binele credincioșilor ei vârstnici, încercând să aline durerea, suferința și neputința datorată vârstei, atât prin intermediul Sfintelor Taine și Ierurgii și al întregului ei demers misionar, cât și cu ajutorul instituțiilor sale social-filantropice.
Sărbătorind acum pe vârstnicii comunității noastre locale, cărora le doresc multă sănătate, bucurie și ani îndelungați de viață, invoc asupra tuturor binecuvântarea milostivă a Bunului Dumnezeu!
La mulţi ani!
NIFON,
Arhiepiscop și Mitropolit