You are currently viewing MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA ZILEI POLIȚIEI ROMÂNE – 25 MARTIE 2023

MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA ZILEI POLIȚIEI ROMÂNE – 25 MARTIE 2023

Marea sărbătoare creștină a Bunei Vestiri reprezintă și Ziua Poliției Române, una din instituțiile fundamentale ale statului nostru, cu un rol important în asigurarea păcii și a ordinii în cadrul comunităților noastre locale, ce conferă încredere și stabilitate vieții cotidiene.

Acum peste două veacuri, în anul 1822, Domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica a înmânat Marelui Agă Mihăiță Filipescu cel dintâi steag al Agiei – instituție precursoare a Poliției Române, steag ce avea pe o parte acvila neagră cruciată, iar pe cealaltă parte, icoana Bunei Vestiri. Iar, acesta a devenit evenimentul fondator al Poliției Române, instituție atât de necesară și de importantă pentru societatea noastră. De asemenea, amintim și faptul că Sf. Voievod Neagoe Basarab este primul Vătaf de Vânători cunoscut la noi, respectiv comandantul gărzii personale a domnitorului, a cărui funcție schița aproape toate îndatoririle unui șef al poliției moderne, astfel că am putea spune că este și el, alături de Maica Domnului, ocrotitor al slujirii polițiștilor de la noi.

Cu mare bucurie, amintesc de relația de foarte bună colaborare dintre Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița și Arhiepiscopia Târgoviștei, mai ales cu prilejul marilor sărbători religioase, în special cea a Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Întâistătătorul Bisericii din Țara Românească, dar și cu prilejul a numeroase proiecte, programe, demersuri sau inițiative ce au mereu în vedere creșterea încrederii, a siguranței și a ordinii din cadrul comunității noastre locale.

Cu acest prilej, doresc să felicit pe toți polițiștii, mai cu seamă că anul acesta Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița împlinește 55 de ani de la înființare.

Tuturor, cu apreciere și recunoștință, vă împărtășesc arhierești binecuvântări, dimpreună cu urări de pace, sănătate, prosperitate și bucurie!

          La mulţi ani!

† N I F O N

Arhiepiscop şi Mitropolit