You are currently viewing MESAJUL  ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE MITROPOLIT NIFON,   ARHIEPISCOP AL TÂRGOVIȘTEI ȘI EXARH PATRIARHAL,  CU OCAZIA ZILEI DE 9 MAI 2023

MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE MITROPOLIT NIFON,  ARHIEPISCOP AL TÂRGOVIȘTEI ȘI EXARH PATRIARHAL, CU OCAZIA ZILEI DE 9 MAI 2023

Hristos a înviat!

 

Plină de frumoase reverberații istorice, ziua de 9 mai reprezintă pentru noi, românii, un binecuvântat timp de sărbătoare, ce ne reamintește de dubla noastră vocație: românească și europeană, construită pe nepieritoarele valori creștine.

Celebrăm Ziua Europei, unul din simbolurile cele mai importante ale continentului nostru, care ne îndeamnă la aprofundarea unității și a solidarității, precum și la promovarea păcii și a bunei înțelegeri între oameni, națiuni și culturi, aici în acest glorios spațiu, culme a culturii și a civilizației umane. Mai ales astăzi, trebuie să conștientizăm că, dincolo de ceea ce ne deosebește, ceea ce ne unește este întotdeauna mai important, iar fundamentul unității europene este constituit de acele principii nemuritoare izvorâte din Evanghelia lui Hristos, care de fapt dau identitate Europei și au clădit admirabila noastră civilizație a iubirii, reper și matrice pentru întreaga lume.

9 mai reprezintă și Ziua Independenţei de Stat a României, eveniment identitar și fondator al istoriei noastre moderne, care a deschis calea pentru crearea statului național unitar român, a României Mari – idealul suprem al atâtor generații de patrioți, dar și a dezvoltării firești a națiunii noastre. Pe câmpurile de luptă de la Grivița, Plevna, Rahova, Vidin, ori Smârdan, soldații români s-au jertfit, cu acea speranță puternică în vocația istorică a neamului nostru pentru care au luptat Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și Sfânt, ori Mihai Voievod Viteazul, cu toții animați de credința strămoșească – coloana fundamentală a existenței noastre istorice.

Tot în această binecuvântată zi celebrăm și sfârșitul Celui de Al Doilea Război Mondial, ce ne-a oferit o îndelungată perioadă de pace, reconstrucție și dezvoltare, pregătind calea pentru realizarea proiectului de unitate europeană. De altfel, această zi reprezintă și un prilej de a ne reaminti faptul că ideologiile duc întotdeauna la moarte și la distrugere, la suferință și la înstrăinare, fie că vorbim de cele mai distructive, nazismul și comunismul, fie că ne referim la diferitele lor variante actuale.

Apartenența la Uniunea Europeană nu presupune în niciun fel renunțarea la specificul și identitatea noastră culturală și spirituală, ci din contră, participarea la unirea armonioasă și solidară a diverselor națiuni.

Cu recunoștință, mulțumim Bunului Dumnezeu pentru aceste daruri pe care ni le-a oferit în ziua de 9 mai, rugându-L să ne dăruiască și de acum înainte ajutor întru aprofundarea valorilor creștine, a unității europene și a promovării păcii și bunei înțelegeri între oameni și națiuni!

 

Cu binecuvântări,

 

 

† N I F O N

 

Arhiepiscop şi Mitropolit