SCRISOARE PASTORALÃ ADRESATÃ DE CĂTRE ÎNALTPREASFINŢITUL PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA SĂRBĂTORII SF. IERARH NIFON, PATRIARHUL CONSTANTINOPOLULUI ŞI MITROPOLITUL ŢÃRII ROMÂNEŞTI

   Cu speranță și încredere în Bunul Dumnezeu vom sărbători, în zilele de 10 și 11 august, pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, ocrotitorul Eparhiei noastre.
   Una din personalitățile marcante ale Ortodoxiei românești și universale, cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre, Sfântul Ierarh Nifon a rămas în istorie ca marele înnoitor al vieții spirituale de la noi, din prima parte a secolului al XVI-lea, care a reorganizat din temelii viața bisericească de aici, îndemnând la utilizarea tiparului în misiunea Bisericii, dar și la necesara aprofundare a principiilor Evangheliei lui Hristos, atât în viața personală, cât și în cea publică. Strădania sa pastoral-misionară a dus la o amplă efervescență spirituală și culturală în deceniile ce au urmat activității sale de la Târgoviște, iar cel mai cunoscut ucenic al său este Sfântul Voievod Neagoe Basarab, model de autentic conducător creștin peste secole.
   În pofida problemelor și a limitărilor apărute ca urmare a măsurilor de stăvilire și eradicare a pandemiei cu noul coronavirus și anul acesta ne vom bucura de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, respectând toate normele sanitare în vigoare. De altfel, am invocat mijlocirea sfântului chiar din luna aprilie a acestui an, încă din perioada de început a pandemiei, cu prilejul procesiunii cu sfintele sale moaște prin fața bisericilor din Municipiul Târgoviște și a unor importante instituții publice sanitare și civile locale.
   Având în vedere necesitatea respectării cu strictețe a tuturor măsurilor sanitare, dar și din motive ce țin de imposibilitatea utilizării spațiului tradițional de desfășurare a sărbătorii din anii precedenți, anul acesta, ceremoniile dedicate Sf. Ier. Nifon se vor desfășura la Mânăstirea Stelea din Târgoviște, acolo unde există Casa Nifon, locul unde sfântul a locuit, prin urmare, un alt spațiu ce poartă amprenta istorică a activității sale.
   Așadar, aveți posibilitatea sã veniţi, în ziua de marți, 11 august a.c., de la ora 7.00, în incinta Mânăstirii Stelea din Târgovişte, unde, pe un podium special amenajat, în aer liber, va fi oficiată Utrenia și Sfânta Liturghie.
   Ceremoniile liturgice vor debuta cu Vecernia ce se va oficia în ziua de luni, 10 august, în Catedrala Mitropolitană, de la ora 18.00.
   Îndemn pe toți, fii și fiice duhovnicești ale Eparhiei noastre care vor dori să se roage alături de Noi la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, să respecte cu deosebită responsabilitate măsurile de protecție sanitară ce se impun, pentru ca astfel să ne putem bucura cât mai curând de revenirea la normalitatea vieții de dinaintea apariției noului coronavirus.
Tuturor, vă doresc pace și bucurie, împărtășindu-vă arhierești binecuvântări.

 

† N I F O N

 

Arhiepiscop şi Mitropolit