You are currently viewing SLUJIRE ARHIEREASCĂ LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE, ÎN DUMINICA VAMEȘULUI ȘI A FARISEULUI

SLUJIRE ARHIEREASCĂ LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE, ÎN DUMINICA VAMEȘULUI ȘI A FARISEULUI

          

 

          

 

   Astăzi, 5 februarie 2017, în Duminica a 33-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit NIFON, Arhiepiscopul Târgoviștei, a liturghisit în Catedrala din istorica Cetate de Scaun munteană.
   Biserica a rânduit ca în această Duminică, ce marchează întotdeauna începutul Triodului, să fie citită la Sfânta Liturghie o pericopă evanghelică deosebit de expresivă, și anume parabola Vameșului și a Fariseului.
   În cuvântul său, Înaltul Ierarh a aprofundat mai întâi importanța perioadei liturgice a Triodului, ca răstimp de pregătire pentru Sfintele Paști, căci cele zece săptămâni care ne despart de Praznicul Învierii sunt trepte sau virtuțice ne cheamă să ne ridicăm sufletul la culmile duhovnicești pentru a ne umple de bucuria și de lumina întâlnirii cu Hristos Cel Răstignit și Înviat.
   Referindu-se apoi la pilda Vameșului și a Fariseului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a subliniat valoarea rugăciunii omului luminat de Harul lui Dumnezeu, temelie a iubirii altruiste, în contrast cu iubirea egoist și disprețuitoare a omului mândru, lipsit de Har. De aceea, în aceste vremuri agitate, Biserica ne cheamă la dialog și la rugăciune, pentru a ne reașeza înaintea lui Dumnezeu și a istoriei ca popor unit de conștiința responsabilității sociale și a conlucrării misionare.
   Încadrul Sfintei Liturghii, diaconul Marius Ciprian Puiu, absolvent de studii de licență și masterat în cadrul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Produlești, ProtoieriaTârgoviște Sud.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI