You are currently viewing TIPĂRITURILE DE LA TÂRGOVIȘTE ALE SFÂNTULUI IERARH MARTIR ANTIM IVIREANUL

TIPĂRITURILE DE LA TÂRGOVIȘTE ALE SFÂNTULUI IERARH MARTIR ANTIM IVIREANUL

Acest volum, editat de Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, aprofundează, în cele 375 de pagini ale sale, rolul pe care tipăriturile de la Târgoviște ale Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul l-au avut pentru activitatea pastoral-misionară a Bisericii noastre, precum și pentru cultura românească.

În prima cetate a tiparului românesc, la Târgoviște, unde Ieromonahul Macarie a tipărit primul Liturghier ortodox din lume și prima carte tipărită pe teritoriul țării noastre, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a editat 18 volume, dintre care cele mai multe, adică 11, în limba română. Acest demers se înscrie în necesarul și marele efort al Sfântului Ierarh de a introduce limba română în cult.

Dumnezeieștile Liturghii și Evhologhionul sunt numai două dintre cele mai importante volume tipărite la Târgoviște, și pe care le aniversăm anul acesta, la 310 ani de la apariția lor.

Despre Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Înaltpreasfinția Sa spunea, în Precuvântarea volumului, că reprezintă acea glorioasă pildă de sfințenie și de erudiție, misionar înflăcărat și extraordinar reper de moralitate, cea mai importantă personalitate a vieții bisericești de la noi din secolul al XVIII-lea…. care a introdus, în mod providențial și firesc, limba română în cult, fiind, de altfel, creatorul limbii liturgice românești.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI