You are currently viewing VIZITA MEMBRILOR FEDERAȚIEI FILANTROPIA LA PARLAMENTUL EUROPEAN

VIZITA MEMBRILOR FEDERAȚIEI FILANTROPIA LA PARLAMENTUL EUROPEAN

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit NIFON, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, Pr. Adrian Rada – Director executiv al Asociației Centrul Diaconal Casa Creștină din Târgoviște, alături de alți reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor membre ale Federației Filantropia, au participat în perioada 26-28 iunie 2023, la o vizită de lucru la instituțiile europene din Bruxelles.

În prima zi, delegația Federației Filantropia a avut o întâlnire de lucru cu membrii Eurodiaconia, instituție de caritate europeană, care reunește organizații creștine de caritate din Europa și care a propus Federației Filantropia afilierea la această organizație.

În ziua a doua, participanții români au vizitat înstituțiile europene: Casa Istoriei Europene, Parlamentul European și Comisia Europeană. La sediul Parlamentului European a fost organizată conferința „Care for elderly, a priority for the European Union” („Îngrijirea persoanelor vârstnice, o prioritate pentru Uniunea Europeană”), organizată de biroul europarlamentarului Maria Grapini, gazda delegației române. La eveniment au participat, alături de reprezentanți ai organizațiilor membre ale Federației Filantropia a Patriarhiei Române și: europerlamentarii Rareș Bogdan și Victor Negrescu, Ambasadorul Romîniei în Belgia, Excelența Sa, doamna Andreea Păstârnac și Ambasadorul României la instuțiile europene Excelența Sa, doamna Iulia Matei, precum și alții, interesați de problemele vârstnicilor.

În cadrul conferinței au fost tratate aspecte actuale ale intervenției în sprijinirea persoanelor vârstnice. Au susținut prelegeri: Maria Grapini, membru al Parlamentului European; Andreea Păstârnac, Ambasador al României în Regatul Belgiei; pr. Ionuț Tutea, Consilier eparhial la Sectorul social‑filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor – a prezentat activitatea Federației Filantropia în contextul larg al implicării Bisericii Ortodoxe Române în domeniul social; Pr. Ilarion Mâță, Consilier social al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului – a susținut prelegerea „Îmbătrânirea în România, îngrijire de lungă durată prin Federația Filantropia a Patriarhiei Române”, precum și alți vorbitori. Reprezentantul Asociației Centrul Diaconal Casa Creștină Târgoviște – Pr. Adrian Rada a avut o intervenție privind interesul ONG-urilor BOR pentru finanțări europene pentru construirea de centre rezidențiale pentru vârstnici, programe de turism pentru seniori sau sistemul de asigurări sociale.

Conferința a fost organizată în contextul evenimentelor derulate cu ocazia proclamării în Patriarhia Română a anului 2023 ca An Omagial al pastorației persoanelor vârstnice.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI