You are currently viewing VOIEVODUL MIHAI VITEAZUL – APĂRĂTOR AL BISERICII STRĂBUNE ȘI UNIFICATOR AL NEAMULUI ROMÂNESC PREMISE ȘI ARGUMENTE PENTRU CANONIZARE

VOIEVODUL MIHAI VITEAZUL – APĂRĂTOR AL BISERICII STRĂBUNE ȘI UNIFICATOR AL NEAMULUI ROMÂNESC PREMISE ȘI ARGUMENTE PENTRU CANONIZARE

 

   Cel de al doilea volum dedicat Domnitorului Martir Mihai Viteazul editat, de asemenea, în deosebite condiții grafice de către Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, se constituie într-un omagiu adus personalității voievodului simbol al idealului nostru național, în acest An Centenar al Marii Unirii.

   Lucrarea de față reproduce studiul foarte bine documentat al vrednicului de pomenire Pr. prof. dr. Niculae Șerbănescu, cu privire la viața, activitatea și rolul religios important al lui Mihai Viteazul, constituindu-se într-un foarte bine fundamentat argument pentru canonizarea voievodului martir. Viața sa duhovnicească, intensă și pilduitoare, plină de evlavie, eroismul faptelor sale de arme, marea sa contribuție la sprijinirea misiunii – pastorale a Bisericii noastre, precum și la apărarea Creștinătății și a Europei în vremuri întunecate, îi conferă Domnitorului Mihai Viteazul îndreptățirea de a fi făcute toate demersurile pentru canonizarea sa.

   Așa cum spunea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, în Precuvântarea volumului, ajuns deja la cea de a treia ediție, această contribuție teologică și științifică reprezintă strădania iscusitului profesor, istoric, teolog și patriot Niculae Șerbănescu de a evidenția latura spirituală a Marelui Voievod, aprofundând importanța deosebită pe care acesta a avut-o în afirmarea Bisericii străbune, în apărarea Creștinismului și a Europei, într-o epocă marcată de războaie și conflicte, tensiuni și controverse, dar și de un atac fără precedent la fundamentele creștine ale continentului nostru.

   Lucrarea evidențiază și calitățile spirituale deosebite ale Domnitorului Mihai Viteazul, accentuând personalitatea sa religioasă, faptele credinței sale și tot ceea ce a contribuit la ctitorirea unei personalități românești și creștine depline. În acest An Centenar al Marii Uniri, Domnitorul Mihai Viteazul ni se dezvăluie ca fiind unul din cei mai importanți precursori ai acestui strălucit ideal național, fiindcă el este primul mare unificator al teritoriilor românești.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI