La sediul Arhiepiscopiei Târgoviștei, în Aula Sfântul Voievod Neagoe Basarab, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, cu participarea membrilor Permanenței eparhiale, au avut loc marți, 26 ianuarie 2021, lucrările Consiliului Eparhial, în cadrul căruia au fost prezentate rapoartele sectoarelor de activitate ale Centrului Eparhial, alături de alte propuneri ce privesc îmbunătățirea activității ecleziale. După săvârșirea slujbei de Te Deum la Paraclisul istoric mitropolitan Kretzulescu, în aceeași Aulă s-au desfășurat lucrările anuale ale Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Acestea au fost deschise cu realizarea apelului nominal al membrilor acestui for eparhial deliberativ, după care Înaltpreasfinția Sa a evocat în cuvântul Său cele mai importante momente ale misiunii pastorale a Arhiepiscopiei Târgoviștei, în anul 2020, în condițiile speciale create de noua pandemie, accentuând intensa, concreta și masiva implicare a Eparhiei noastre în sprijinirea unor oameni și instituții, pentru a putea depăși mai ușor dificultățile acestei provocări a timpului nostru. Înaltul Ierarh a subliniat nevoia promovării, cu demnitate și responsabilitate, a moștenirii spirituale și culturale a celui dintâi centru tipografic muntean de la Târgoviște.
Au fost prezentate plenului Adunării Eparhiale rapoartele înaintate de fiecare sector al administrației eparhiale, după ce în prealabil au fost examinate și aprobate de comisiile de specialitate. Pe marginea lor au avut loc fructuoase discuții, fiind înaintate sugestii și propuneri, care de altfel au și fost aprobate, împreună cu raportul privind activitatea financiar-contabilă desfășurată în anul 2020 și proiectul de buget pentru anul 2021.
Din rapoartele prezentate, amintim de tipărirea volumelor: Târgoviște – reședință a Mitropoliților munteni – 500 de ani de la mutarea oficială a Mitropoliei de la Curtea de Argeș; Vlad Țepeș – apărător al civilizației creștine și Tudor Vladimirescu, personalitate complexă a neamului românesc – 240 de ani de la nașterea sa, și broșurile misionare, intitulate: Filantropia creștină – mărturie concretă a valorilor Evangheliei lui Hristos și Parohia – spațiu spiritual, cultural și educațional fundamental.
Din perspectivă economic-financiară și gospodărească, amintim de finalizarea lucrărilor de pictură realizate în pridvorul Reședinței eparhiale și a celor de la Muzeul Centrului eparhial, lucrările desfășurate la Schitul Sf. Mc. Filofteia, Mânăstirea Pătroaia și Mânăstirea Viforâta, dar și de cele aflate în derulare la biserica Sf. Voievod Neagoe Basarab din Târgoviște, Catedrala din Găești, biserica parohială Ilfoveni etc.
În ceea ce privește activitatea social-filantropică menționăm derularea de proiecte și programe, din fondurile Centrului Eparhial și ale parohiilor, în valoare de 3.663.576 lei, de care au beneficiat 183.658 de persoane. Din această sumă, 786.808 lei au fost alocați pentru sprijinirea celor afectați de Covid -19, a fost oferită aparatură medicală în valoare de 62.180 lei, 4.587 de persoane au primit sprijin financiar în valoare de 338.624 lei, 8 persoane au primit un sprijin financiar în valoare de 283.050 lei pentru efectuarea unor intervenții chirurgicale, la Cantina socială a Arhiepiscopiei Târgoviștei au fost oferite 39.000 porții mâncare (cca. 130 zilnic) în valoare de 240.000 lei etc.
De asemena, menționăm faptul că 392 de voluntari, credincioși și preoți de la parohii au donat 175 litri de sânge, au fost sprijinite financiar numeroase instituții social-filantropice și educaționale, au fost înființate biblioteci în spitalele din județul nostru, iar în Apartamentul Social protejat „Sf. Ier. Nicolae” din cadrul Centrului Social Creștin al Arhiepiscopiei Târgoviștei s-a continuat îngrijirea celor 6 copii, rezidenți aici și au fost oferite încă de la începutul pandemiei, 145 de tablete electronice cu internet inclus unor elevi din județul Dâmbovița, în valoare de 126.000 lei.
Din punct de vedere administrativ, în Eparhia noastră, funcționează 323 parohii și 17 filii, 11 mânăstiri și 3 schituri, la care slujesc 464 de clerici.
Din punct de vedere educațional, precizăm că Seminarul Teologic Sf. Ioan Gură de Aur din Târgoviște are 326 elevi, iar Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște are 357 de studenți și 174 de masteranzi, la cele două specializări – teologie și științele educației. În județul Dâmbovița, funcționează 168 de profesori de Religie, dintre care 33 sunt preoți. Lunar, Centrul nostru eparhial acordă 20 burse de excelență, în valoare lunară totală de 5.200 lei.
La final, Mitropolitul Nifon a subliniat nevoia intensificării solidarității și a filantropiei, ca mărturie a viabilității principiilor evanghelice și ca premize ale construirii civilizației creștine în contemporaneitate, precum și a revigorării misiunii pastorale în rândul noilor generații, utilizând cele mai noi mijloace de comunicare socială. De asemenea, Biserica va susține în continuare eforturile generale de limitare și combatere a noii pandemii, dar și de ajutorare a celor ce suferă din această cauză.
Pe tot timpul desfășurării evenimentului au fost derulate imagini reprezentative ale activității eparhiale, din cadrul anului 2020.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI