SPICUIRI DIN AGENDA DE LUCRU
A ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE NIFON,
ARHIEPISCOPUL ŞI MITROPOLITUL TÂRGOVIŞTEI, 2020

 

       LUNA IANUARIE

Miercuri, 1 ianuarie: – cu prilejul întreitei sărbători a Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, a Sfântului Vasile cel Mare și a Anului Nou, a oficiat slujba Dumnezeieștii Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană, iar apoi a rostit un cuvânt de învățătură și binecuvântare credincioșilor prezenți.

Sâmbătă, 4 ianuarie: – cu prilejul aniversării zilei de naștere, a oficiat la Paraclisul Mitropolitan Kretzulescu, slujba de Te Deum, la care au luat parte membrii Permanenței Centrului Eparhial, protopopii celor cinci Protoierii, conducerea celor două Școli Teologice, stareții și starețele de la mănăstirile din Eparhie, precum și alți invitați.

Luni, 6 ianuarie: – cu ocazia marii sărbători a Botezului Domnului a săvârșit slujba Dumnezeieștii Liturghii, iar apoi a oficiat slujba de sfințire a Aghiasmei celei Mari, pe platoul special amenajat în fața Catedralei, rostind un cuvânt de învățătură tuturor celor prezenți.

Sâmbătă, 11 ianuarie: – a participat, ca delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la ceremoniile prilejuite de întronizarea Înaltpreafințitului Părinte Aurel PERCĂ în demnitatea de Arhiepiscop și Mitropolit al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București, ce au avut loc în Catedrala Sfântul Iosif din București.

Joi, 17 ianuarie: – a săvârșit slujba Dumnezeieștii Liturghii la Biserica Kretzulescu, cu prilejul sărbătoririi Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, hramul acestui istoric sfânt locaș, rostind cuvenitul cuvânt de învățătură.

Duminică, 19 ianuarie: – a primit, la Reședința Mitropolitană, vizita d-lui Marcel Ciolacu – Președintele Camerei Deputaților și a d-lui Paul Stănescu – Deputat în Parlamentul României.

Marți, 21 ianuarie: – în Sala de Festivități a Centrului Eparhial a prezidat lucrările Adunării Generale a Asociației Centrul Diaconal Casa Creștină, din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviștei, după care a participat la lucrările Adunării Generale a Organizației Casa de Ajutor Reciproc a clerului și a salariaților bisericești din Eparhia Târgoviștei.

Miercuri, 22 ianuarie: – a primit, la Reședința Chiriarhală, pe D-l Conf. univ. dr. Călin Oros – Rectorul Universității Valahia din Târgoviște.

Joi, 23 ianuarie: – a prezidat ședința de lucru a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, iar apoi a participat la slujba Te Deum-ului săvârșită în Paraclisul Mitropolitan Kretzulescu, cu ocazia deschiderii lucrărilor Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Târgoviștei, pe care, apoi, le-a prezidat în Aula Sfântul Voievod Neagoe Basarab, a Reședinței Chiriarhale.

Sâmbătă, 25 ianuarie: – a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Catedrală și a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Radu Mihail, pe seama parohiei Ciocănari, Protoieria Titu și în treapta diaconiei pe tânărul teolog Alin Paraschiv, pe seama parohiei Meri, Protoieria Găești.

Duminică, 26 ianuarie: – a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitană, hirotonind în treapta preoției pe diaconul Alin Paraschiv, pe seama parohiei Meri, Protoieria Găești.

Între 28-31 ianuarie: – a participat la lucrările Comitetului de Selecționare a Noului Secretar General al Consiliului Mondial al Bisericilor, ce au avut loc la Amsterdam, Olanda.

* * *

       * A săvârșit slujba Sfintei Liturghii, la Catedrală, și a rostit cuvânt de învățătură în zilele de 1, 5, 6, 7, 12, 24, 25 și 26 ianuarie.

       ** A prezidat, săptămânal, lucrările Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

 

       LUNA FEBRUARIE

Duminică, 2 februarie: cu prilejul sărbătorii Întâmpinarea Domnului, a participat la slujba Sfintei Liturghii de la schitul Sf. Mc. Filofteia – La Stejari, rostind un cuvânt de învățătură și binecuvântare credincioșilor prezenți.

Duminică, 9 februarie: – a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală, hirotonind în treapta diaconiei pe tânărul teolog Ichim Alexandru Gabriel, pe seama parohiei Produlești, Protoieria Târgoviște Sud.

Miercuri, 12 februarie: – a participat la sesiunea de lucru a Adunării Naționale Bisericești, care s-a desfășurat în Aula Magna Teoctist Patriarhul, a Palatului Patriarhal din București.

Joi, 13 februarie: – a luat parte la ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a avut loc în Sala Sinodală de la Reședința Patriarhală din București.

Sâmbătă, 15 februarie: – a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitană și a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Ichim Alexandru Gabriel, pe seama parohiei Produlești, Protoieria Târgoviște Sud și în treapta diaconiei pe tânărul teolog Lungu Daniel, pe seama parohiei Pucheni, Protoieria Târgoviște Nord.

Duminică, 16 februarie: – a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Chiriarhală, hirotonind în treapta preoției pe diaconul Lungu Daniel, pe seama parohiei Pucheni, Protoieria Târgoviște Nord.

Luni, 17 februarie: – la Palatul Patriarhiei din București, a avut o întrevedere cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Marți, 18 februarie: – a primit la Reședința Mitropolitană pe D-na Conf. univ. dr. Laura Monica Gorghiu – Prorectorul Universității Valahia din Târgoviște.

Miercuri, 19 februarie: – a primit la Reședința Chiriarhală pe D-l Teodor Bâte – Arhitectul șef al Județului Dâmbovița.

Luni, 24 februarie: – a primit la Reședință pe domnii: Marius Caravețeanu – Primarul Orașului Răcari, Valentin Calcan – Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița și Marius Comănescu – Directorul Stațiunii Pomicole Voinești.

Între 25-28 februarie: – cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a condus delegația Bisericii Ortodoxe Române la reuniunea Întâistătătorilor și a reprezentanților Bisericilor Ortodoxe Locale, ce s-a desfășurat în Amman, Iordania.

* * *

       * A săvârșit slujba Sfintei Liturghii, la Catedrală, și a rostit cuvânt de învățătură în zilele de 9, 15 și 16 februarie.

       ** A prezidat, aproape săptămânal, lucrările Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

 

       LUNA MARTIE

Marți, 3 martie: – a săvârșit, la Paraclisul Reședinței Mitropolitane, slujba hirotesiei întru duhovnic pentru patru preoți recent hirotoniți, adresându-le cuvânt de binecuvântare și îndrumare.

Vineri, 6 martie: – a primit, la Reședința Chiriarhală, vizita D-lui Corneliu Ștefan – Deputat în Parlamentul României.

Marți, 10 martie: – în Sala de Festivități a Sediului Administrativ al Arhiepiscopiei Târgoviștei, a prezidat lucrările Examenului de capacitate preoțească.

Miercuri, 11 martie: – a primit, la Reședința Chiriarhală, vizita D-lui Liviu Mușat – Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

Joi, 12 martie: – a participat la festivitatea de bilanț a Societății Naționale de Cruce Roșie, Filiala Dâmbovița, care a avut loc la Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia din Târgoviște.

Joi, 19 martie: – a efectuat o vizită pastorală la Mănăstirea Pătroaia, din Protoieria Găești.

Vineri, 27 martie: – alături de părinții consilieri de la Centrul Eparhial, a vizitat parcul și vestigiile istorice din proximitatea Catedralei Mitropolitane din Târgoviște, care vor intra într-un program european de restaurare, conservare și reabilitare.

* * *

       * A săvârșit slujba Sfintei Liturghii, la Catedrală, și a rostit cuvânt de învățătură în zilele de 8, 15 și 25 martie.

      ** A prezidat, aproape săptămânal, lucrările Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

 

       LUNA APRILIE

Duminică, 5 aprilie: – a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Paraclisul Mitropolitan Kretzulescu, rostind celor prezenți cuvânt de învățătură și binecuvântare.

Joi, 9 aprilie: – a prezidat întâlnirea de lucru desfășurată prin intermediul platformelor digitale cu părinții consilieri de la Centrul Eparhial precum și cu părinții protopopi de pe întreg cuprinsul Eparhiei, în vederea rezolvării multiplelor provocări cauzate de epidemia SARS-CoV-2.

Duminică, 12 aprilie: – cu prilejul marii sărbători creștine a Intrării Domnului în Ierusalim – Floriile, a oficiat slujba Sfintei Liturghii pe esplanada din fața Catedralei Chiriarhale, oferind credincioșilor prezenți cuvânt de binecuvântare și încurajare, în contextul extinderii pandemiei provocate de coronavirus.

Miercuri, 15 aprilie: – cu ocazia apropiatelor sărbători ale Sfintelor Paști, în contextul restricțiilor pandemiei cauzate de coronavirus, a transmis un mesaj pascal pentru ascultătorii postului de radio Trinitas al Patriarhiei Române.

Joi, 16 aprilie: – a oficiat, la Catedrala Mitropolitană, slujba Deniei celor 12 Evanghelii.

Vineri, 17 aprilie: – a săvârșit slujba Deniei Prohodului Domnului la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană, oferind la final, prin intermediul mijloacelor on-line, cuvânt de învățătură și binecuvântare celor care au urmărit slujba prin transmisiune în direct.

Duminică, 19 aprilie: – a săvârșit slujba Învierii Domnului pe platoul din fața Catedralei, transmițând, prin intermediul mijloacelor on-line, salutul pascal al bucuriei și al speranței, oferind totodată cuvânt de binecuvântare și încurajare în contextul restricționărilor epidemiei provocate de COVID-19.

Miercuri, 22 aprilie: – a prezidat ședința de lucru, desfășurată prin intermediul platformelor digitale, cu părinții consilieri de la Centrul Eparhial precum și cu părinții protopopi din teritoriu, în vederea evaluării și a rezolvării provocărilor administrative, generate de epidemia de SARS-CoV-2.

Între 22-25 aprilie: – a efectuat o vizită pastorală la Mănăstirea Peștera Ialomiței, din Munții Bucegi.

Joi, 23 aprilie: – a participat la slujba Dumnezeieștii Liturghii, oficiată la biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, din cadrul complexului monahal Peștera Ialomiței.

Vineri, 24 aprilie: – cu ocazia marii sărbători a Izvorului Tămăduirii, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, apoi a oficiat slujba sfințirii Aghiasmei celei Mici, rostind cuvânt de învățătură monahilor, pelerinilor și ostenitorilor mănăstirii Peștera Ialomiței.

* * *

       * A săvârșit slujba Sfintei Liturghii, la Catedrală, și a rostit cuvânt de învățătură în zilele de 19 și 26 aprilie.

       * A prezidat, aproape săptămânal, lucrările Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

 

       LUNA MAI

Marți, 5 mai: – a prezidat ședința de lucru, desfășurată prin intermediul platformelor digitale on-line, cu părinții consilieri de la Centrul Eparhial precum și cu părinții protopopi, pentru a gestiona multiplele activități administrativ-bisericești, datorită restricțiilor pandemiei de SARS-CoV-2.

Luni, 11 mai: – a efectuat o vizită pastorală la Mănăstirea Stelea din Târgoviște.

Marți, 19 mai: – la Universitatea Valahia din Târgoviște, a participat alături de D-na Conf. univ. dr. Laura Monica Gorghiu – Rectorul instituției, la ceremonia de semnare a contractului de finanțare pentru proiectul „Extinderea și echiparea infrastructurii educaționale la Universitatea Valahia din Târgoviște”.

Joi, 21 mai: – cu prilejul sărbătoririi Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și Elena, a săvârșit slujba Dumnezeieștii Liturghii la Biserica Paraclis Mitropolitan Kretzulescu, rostind cuvânt de binecuvântare celor prezenți.

Joi, 28 mai: – la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană, a oficiat slujba Sfintei Liturghii cu prilejul sărbătorii Înălțării Domnului, hramul istoric al sfântului locaș, oferind credincioșilor cuvânt de folos duhovnicesc.

* * *

       * A săvârșit slujba Sfintei Liturghii, la Catedrală, și a rostit cuvânt de învățătură în zilele de 10, 17 și 28 mai.

       ** A prezidat, aproape săptămânal, lucrările Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

 

       LUNA IUNIE

Marți, 2 iunie și Miercuri, 3 iunie: – prin intermediul mijloacelor de comunicare on-line, a participat la reuniunea de lucru a Comitetului Executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor.

Duminică, 7 iunie: – cu ocazia marii sărbători a Pogorârii Duhului Sfânt – Rusaliile, a săvârșit slujba Dumnezeieștii Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană, pe un podium special amenajat, rostind cu acest prilej cuvânt de învățătură și binecuvântare.

Marți, 9 iunie: – a prezidat Examenul de admitere la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Ioan Gură de Aur din Târgoviște, desfășurat, conform restricțiilor epidemiologice, prin intermediul platformelor on-line.

Joi, 11 iunie: – a prezidat examenul de Competențe Profesionale al elevilor clasei a XII-a, promoția 2020, de la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Ioan Gură de Aur din Târgoviște, ce s-a desfășurat potrivit rigorilor și restricțiilor epidemiologice în vigoare, prin intermediul platformelor on-line.

Luni, 15 iunie: – la Reședința Chiriarhală, a primit vizita Excelenței Sale, D-l Nurbach Rustemov – Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, cu prilejul vizitei sale la Târgoviște.

Joi, 18 iunie: – a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie la noua biserică din localitatea Crovu, cu hramul Sf. Împărați Constantin și Elena, Protoieria Titu;

– apoi a efectuat o vizită de lucru la șantierele de construire, consolidare și restaurare a bisericilor parohiale Ungureni și Mircea Vodă, din Protoieria Titu și Ilfoveni, din Protoieria Târgoviște Sud.

Vineri, 26 iunie: – la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, hirotonind în treapta diaconiei pe tânărul teolog Savu Bogdan, pe seama parohiei Tătărani, Protoieria Târgoviște Nord.

Între 28 iunie – 1 iulie: – a efectuat o vizită pastorală la Mănăstirea Peștera Ialomiței unde, cu prilejul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, hramul acestei sfinte mănăstiri, a săvârșit slujba Dumnezeieștii Liturghii și a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Savu Bogdan, pe seama Parohiei Tătărani, Protoieria Târgoviște Nord.

* * *

       * A săvârșit slujba Sfintei Liturghii, la Catedrală, și a rostit cuvânt de învățătură în zilele de 7 și 21 iunie.

        * A prezidat, aproape săptămânal, lucrările Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

 

      LUNA IULIE

Joi, 2 iulie: – a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Paraclisul Reședinței, hirotonind în treapta diaconiei pe tânărul Stroe Eugen, pe seama parohiei Vultureanca, Protoieria Găești.

– apoi a primit la Reședința Chiriarhală vizita D-nei Conf. univ. dr. Laura Monica Gorghiu – Rectorul Universității Valahia din Târgoviște.

Sâmbătă, 4 iulie: – la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană a oficiat slujba Dumnezeieștii Liturghii, hirotonind în treapta preoției pe tânărul diacon Stroe Eugen, pe seama parohiei Vultureanca, Protoieria Găești.

Duminică, 5 iulie: – la Catedrala Chiriarhală a săvârșit slujba Dumnezeieștii Liturghii, prilej cu care a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Ciulei Ionuț, pe seama parohiei Schela Mare, Protoieria Târgoviște Sud.

Luni, 6 iulie: – prin intermediul platformelor de comunicare on-line, a participat la reuniunea de lucru a Comitetului Executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor.

Miercuri, 8 iulie: – a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Paraclisul Arhiepiscopal și Mitropolitan Sf. Antonie cel Mare – Krețulescu, hirotonind în treapta diaconiei pe tânărul teolog Gîrniță Marius Radu, pe seama parohiei Comișani, Protoieria Târgoviște Sud.

Joi, 9 iulie: – a prezidat, în calitate de profesor, prin intermediul mijloacelor de comunicare on-line, Examenul de Licență – specializarea Teologie Pastorală, din cadrul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște.

Duminică, 12 iulie: – a săvârșit, la Catedrala Mitropolitană, slujba Sfintei Liturghii, hirotonind în treapta preoției pe diaconul Gîrniță Marius Radu, pe seama parohiei Comișani, Protoieria Târgoviște Sud.

Luni, 13 iulie: – a efectuat o vizită pastorală la noul schit cu hramul Sf. Mc. Filofteia – La Stejari, din Protoieria Târgoviște Nord.

Între 17-19 iulie: a efectuat o vizită pastorală la mănăstirea Peștera Ialomiței, din munții Bucegi.

Duminică, 19 iulie: – a săvârșit, la biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nifon din cadrul complexului monahal Peștera Ialomiței, slujba Sfintei Liturghii, rostind cuvânt de învățătură celor prezenți.

Luni, 20 iulie: – a participat, la Palatul Patriarhal din București, la lucrările Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Marți, 21 iulie: – a luat parte la ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a avut loc în Sala Sinodală din cadrul Reședinței Patriarhale din București.

Miercuri, 22 iulie: – a participat, alături de alți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la festivitățile prilejuite de aniversarea zilei de naștere a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.

Vineri, 24 iulie: – a efectuat o vizită pastorală la mănăstirea Viforâta, din Protoieria Târgoviște Nord, în cadrul căreia a fost evaluat stadiul lucrărilor la șantierul de restaurare și consolidare a bisericii monument-istoric, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Luni, 27 iulie: – a prezidat, în Sala de Festivități a Sediului Administrativ al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Examenul de capacitate preoțească.

Marți, 28 iulie: – a săvârșit la Paraclisul Reședinței Mitropolitane slujba hirotesiei întru duhovnic pentru patru preoți recent hirotoniți, adresându-le cuvânt de binecuvântare și îndrumare.

Miercuri, 29 iulie: – a prezidat Examenul de admitere la cursurile de Licență – specializarea Teologie Pastorală, din cadrul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia, care s-a desfășurat prin intermediul mijloacelor de comunicare on-line.

* * *

       * A săvârșit slujba Sfintei Liturghii, la Catedrală, și a rostit cuvânt de învățătură în zilele de 4, 5, 12 și 26 iulie.

        ** A prezidat, aproape săptămânal, lucrările Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

 

      LUNA AUGUST

Marți, 4 august: – a efectuat o vizită de lucru la mănăstirea Stelea din Târgoviște, în vederea bunei desfășurări a ceremoniilor și a pelerinajului prilejuite de sărbătorirea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești.

Joi, 6 august: – cu prilejul marii sărbători a Schimbării la Față a Domnului, a oficiat slujba Sfintei  Liturghii la Catedrala Chiriarhală, hirotonind în treapta diaconiei pe tânărul teolog Tudorache Romario, pe seama parohiei Valea Leurzii, Protoieria Pucioasa.

Marți, 11 august: – cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, ale cărui sfinte moaște au fost aduse spre închinare la Mănăstirea Stelea de la Catedrala Mitropolitană, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii pe podiumul liturgic special amenajat, alături de numeroși preoți, diaconi și credincioși, cărora le-a adresat cuvânt de binecuvântare și întărire duhovnicească. Cu acest prilej, a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Tudorache Romario, pe seama parohiei Valea Leurzii, Protoieria Pucioasa. Tot în cadrul festivităților, respectând restricțiile epidemiologice în vigoare, a oferit Diploma de Excelență Sfântul Ierarh Nifon și daruri celor 22 de elevi din Eparhie care au obținut media generală 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat.

Sâmbătă, 15 august: – cu prilejul marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, a săvârșit slujba Dumnezeieștii Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană, adresând un cuvânt de învățătură celor prezenți.

Miercuri, 19 august: – la Reședința Chiriarhală, a avut o întrevedere cu D-l Mihăiță Păun – Comandantul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița.

Vineri, 21 august: – a efectuat o vizită pastorală la parohiile Priboiu și Moroieni-Glod, din Protoieria Pucioasa, evaluând stadiul lucrărilor de construcție, organizare și reabilitare de la șantierele acestora.

Miercuri, 26 august: – a primit la Reședința Chiriarhală pe D-l dr. Claudiu Dumitrescu ­– Managerul General al Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.

Sâmbătă, 29 august: – cu prilejul sărbătorii Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, a participat la oficierea slujbei Sfintei Liturghii la schitul Sf. Mc. Filofteia – La Stejari, cea mai nouă comunitate monahală din Arhiepiscopia Târgoviștei.

Duminică, 30 august: – a participat la săvârșirea Sfintei Liturghii la parohia Sfântul Voievod Neagoe Basarab din Cartierul Tineretului – Târgoviște, rostind celor prezenți cuvânt de învățătură și binecuvântare.

* * *

       * A săvârșit slujba Sfintei Liturghii, la Catedrală, și a rostit cuvânt de învățătură în zilele de 2, 9, și 16 august.

       ** A prezidat, săptămânal, lucrările Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

 

       LUNA SEPTEMBRIE

Marți, 1 septembrie: – a efectuat o vizită pastorală la parohiile Sfântul Nifon și Sfântul Voievod Neagoe Basarab din Municipiul Târgoviște, în cadrul cărora au fost evaluate lucrările de construire a casei și a trapezei parohiale, respectiv a clădirii destinate unui Afterschool parohial.

Vineri, 4 septembrie: – a efectuat o vizită de lucru la sediul Protoieriilor Târgoviște Nord și Târgoviște Sud, din municipiul Târgoviște.

Luni, 7 septembrie: – a prezidat întâlnirea de lucru, desfășurată prin intermediul platformelor digitale, cu părinții consilieri de la Centrul Eparhial precum și cu părinții protopopi și secretari de pe întreg cuprinsul eparhiei.

Sâmbătă, 12 septembrie:a săvârșit la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană slujba Dumnezeieștii Liturghii, hirotonind în treapta preoției pe diaconul Boșomoiu Mihail Cătălin, pe seama parohiei Ungureni, Protoieria Titu.

Duminică, 13 septembrie: cu respectarea restricțiilor în vigoare, în prezența a numeroși credincioși, a unor oficialități centrale și locale, a săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiei Moroieni-Glod, din Protoieria Pucioasa, după care, pe un podium liturgic special amenajat, a oficiat slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un distins sobor de preoți și diaconi.

Luni, 14 septembrie: a săvârșit la Paraclisul Arhiepiscopal și Mitropolitan Kretzulescu slujba Sfintei Liturghii, rostind celor prezenți cuvânt de învățătură și binecuvântare; – apoi a primit la Reședință vizita D-nei Conf. univ. dr. Laura Monica Gorghiu – Rectorul Universității Valahia din Târgoviște.

Marți, 15 septembrie: – a primit la Reședința Mitropolitană vizita domnilor Marcel Ciolacu – Președintele Camerei Deputaților, Titus Corlățean – Vicepreședinte al Senatului României, Vasile Dîncu – Președintele Consiliului Național al PSD, Paul Stănescu – Secretarul General al PSD, precum și a domnilor Corneliu Ștefan – Deputat în Parlamentul României și Cristian Stan – Primarul Municipiului Târgoviște.

Duminică, 20 septembrie: – la invitația Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a participat, alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum și de alți membri ai Sfântului Sinod, la ceremoniile liturgice dedicate târnosirii noii Catedrala Episcopale din Oradea.

Marți, 22 septembrie: – a prezidat, prin intermediul platformelor digitale on-line, Examenul de admitere la cursurile de Masterat din cadrul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște.

Miercuri, 23 septembrie: – prin intermediul mijloacelor de comunicare on-line, a prezidat Examenul de admitere la cursurile de Licență din cadrul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște, sesiunea de toamnă.

Sâmbătă, 26 septembrie: – cu prilejul sărbătoririi Sfântului Voievod Neagoe Basarab, a oficiat slujba Sfintei Liturghii la biserica din Cartierul Tineretului – municipiul Târgoviște, care și-a serbat hramul principal, rostind celor prezenți cuvânt de învățătură. Cu acest prilej, a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Sbârciog Justin, pe seama parohiei Vișina I, Protoieria Găești.

Marți, 29 septembrie: – a participat, la Palatul Patriarhal din București, la lucrările Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Miercuri, 30 septembrie: – cu prilejul împlinirii a 13 ani de la întronizarea în demnitatea de Patriarh al României a Preafericitului Părinte Daniel, a luat parte la ceremoniile liturgice și festivitățile legate de acest moment aniversar, care s-au desfășurat la Palatul Patriarhiei din București.

* * *

       * A săvârșit slujba Sfintei Liturghii, la Catedrală, și a rostit cuvânt de învățătură în ziua de 27 septembrie.

       ** A prezidat, aproape săptămânal, lucrările Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

 

       LUNA OCTOMBRIE

Sâmbătă, 3 octombrie: – a efectuat o vizită pastorală în parohia Stănești, Protoieria Titu, prilej cu care, în prezența autorităților și a numeroși credincioși, a oficiat slujba de sfințire și inaugurare a noii case parohiale din localitate.

Marți, 6 octombrie: – a săvârșit, la Paraclisul Reședinței Mitropolitane, slujba hirotesiei întru duhovnic pentru trei preoți recent hirotoniți, adresându-le cuvânt de binecuvântare și îndrumare.

Marți, 13 octombrie: – a participat, în Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, la depunerea jurământului de credință al licențiaților și masteranzilor Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște, promoția 2020.

Sâmbătă, 17 octombrie: – a săvârșit la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană slujba Dumnezeieștii Liturghii, hirotonind în treapta diaconiei pe tânărul teolog Ionescu Claudiu Nicolae, pe seama parohiei Vulcana Băi, Protoieria Pucioasa.

Duminică, 18 octombrie: – la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană a oficiat slujba Sfintei Liturghii, hirotonind în treapta preoției pe diaconul Ionescu Claudiu Nicolae, pe seama parohiei Vulcana Băi, Protoieria Pucioasa și în treapta diaconiei pe tânărul teolog Dincă Ionel, pe seama parohiei Șelaru, Protoieria Găești.

Duminică, 25 octombrie: – a săvârșit la Biserica Eroilor din municipiul Târgoviște, slujba Sfintei Liturghii, prilej cu care a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Dincă Ionel, pe seama parohiei Șelaru, Protoieria Găești.

* * *

       * A săvârșit slujba Sfintei Liturghii, la Catedrală, și a rostit cuvânt de învățătură în zilele de 4, 11, 18 octombrie.

        ** A prezidat, aproape săptămânal, lucrările Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.