You are currently viewing MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA ZILEI IMNULUI NAŢIONAL – 29 IULIE 2023

MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON CU OCAZIA ZILEI IMNULUI NAŢIONAL – 29 IULIE 2023

Imnul este unul din cele mai importante simboluri naționale, ce ne aduce aminte de curajul, hotărârea și demnitatea înaintașilor noștri, ne însuflețește pașii pe drumul istoriei și ne animă strădania de a duce mai departe valorile neamului românesc.

Prin intermediul unor frumoase și pline de semnificații cuvinte, făcând apel la personalități importante ale istoriei țării noastre, Imnul național este expresia suveranității, a demnității și a libertății noastre, ce ne amintesc de lupta și de jertfa strămoșilor noștri, dar și de datoria pe care noi toți o avem față de pământul, valorile și credința pe care ei ni le-au dăruit.

La fiecare intonare a Imnului național răsună în sufletele noastre acea sacră dorință de a face mereu mai mult pentru neam, pentru țară și pentru a oferi urmașilor noștri o Românie prosperă, puternică, creștină și europeană.

Cu gândul la moștenirea ce trebuie lăsată noilor generații, pentru a inspira lupta și a sprijini contribuția lor la mai binele țării noastre, acum 175 de ani, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, a fost pentru prima dată intonat Imnul național, alcătuit pe muzica lui Anton Pann și pe versurile poetului Andrei Mureșanu, personalități importante ale culturii noastre.

Versurile Imnului național se constituie într-un îndemn la o mereu necesară înnoire, la a-i depăși în jertfelnicie și osârdie, puse în slujba țării și a neamului nostru, pe cei de dinaintea noastră, și la a promova, cu devotament și cu fidelitate, valorile noastre naționale, creștine și europene.

Tot ceea ce facem în slujba neamului, a Biserici și a țării trebuie să se constituie într-un adevărat imn de laudă adusă lui Dumnezeu, dar și într-un omagiu pentru sacrificiul celor ce au făcut posibilă România europeană de astăzi. De aceea, vă îndemn pe toți să nu pregetați în a face totul pentru a dărui generațiilor viitoare, integru, frumosul nostru vis național de unitate, libertate, și demnitate!

Rog pe Bunul Dumnezeu să ne dăruiască pace, bucurie, sănătate și prosperitate!

 

† NIFON,

Arhiepiscop şi Mitropolit