Mănăstire de călugări

 

Hram: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (biserica de la peşteră), Sfântul Ierarh Nifon (biserica nouă), Adormirea Maicii Domnului (biserica veche).

 

Adresa:  Comuna Moroieni, sat Dobreşti, str. Orzea nr. 41, 137310 – Judeţul Dâmboviţa

 

Tel. 0763-746-141 (stareţ).

 

Stareţ: Pcuv. Arhim. CALINIC Dandu

 

 Obştea mănăstirii: 7 călugări.

 

Accesul: din DN 71 (Târgovişte-Sinaia), se virează la stânga, pe noul drum din zona Dichiu, spre cabana Ciubul Dorului, aproximativ 24 Km, sau pe vechiul drum din zona Orzea, din comuna Moroieni, pe lângă Sanatoriul Moroieni, aproximativ 40 km.

Vezi inidicaţiile rutiere aici.

 

 

 

                 

                               

 

 

                

 

 

                

 

      Mănăstirea Peştera Ialomiţei se află la 1600 m altitudine şi este unul din cele mai importante obiective turistice din Munţii Bucegi. Se pare că voievodul Mihnea Vodă cel Rău (1508-1509) a fost ctitorul acesteia, în prima ei fază existând ca un schit din lemn, situat la gura peşterii, în grota denumită „a lui Mihnea Vodă”, ridicat în semn de mulţumire către Dumnezeu, după ce voievodul a scăpat de turci stând ascuns în această peşteră. Aproape de intrarea în peşteră se află o piatră, numită „Piatra Altarului”, despre care se spune că era Sf. Masă unde călugării săvârşeau Sf. Liturghie. Construcţia din lemn de la intrarea în Peştera Ialomiţei a ars în anul 1818, iar, un an mai târziu, a fost ridicat un schit nou, amplasat mai aproape de gura peşterii. Schitul vechi, situat la 300 m mai jos de gura peşterii, a fost construit în anul 1901 de mai mulţi ctitori, cu participarea ciobanilor din zonă, ctitorul principal fiind Ieromonahul Ieronim. În anul 1993, au început lucrările de construcţie la noua biserică, situată chiar la intrarea în peşteră, precum şi la noul corp de chilii, sfinţirea bisericii săvârşindu-se în anul 1996, de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu, iar, în anul 2001, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte NIFON, s-a ridicat o nouă stăreţie, o nouă biserică şi un Centru Cultural – Misionar, arhondaricul, s-a reabilitat vechea stăreţie, a fost construită Casa Sf. Voievod Neagoe Basarab, s-a realizat gardul împrejmuitor şi a fost pusă în funcțiune o microhidrocentrală care asigură energia electrică a complexului monahal. Astfel, mănăstirea dispune de trei bisericuţe: una de zid, în gura peşterii, şi două de lemn în incinta mânăstirii.
Peștera din imediata vecinătate a mânăstirii a fost reabilitată recent (2015) și este unul din cele mai importante puncte de atracție turistică din Bucegi.
Mănăstirea are posibilităţi de cazare pentru pelerini.